Néhány évtized múlva Budapesten olyan meleg lesz, mint Törökországban

Néhány évtized múlva Budapesten olyan meleg lesz, mint Törökországban

A klímaváltozás olyan probléma, mely ugyan globális léptékeket ölt, mégis, hatásait a mikrokörnyezetünkben érzékelhetjük. A Climate Central interaktív térképének köszönhetően megtudhatjuk, hogy amennyiben a szennyeződések kibocsátási szintje nem változik meg, 2100-ban Budapesten olyan meleg lesz majd, mint Törökország harmadik legnagyobb városában, Izmirben, vagyis több mint 32 ℃.

A klíma megváltozása természetesen nem egyik napról a másikra megy végbe. Nagyon sok ember “összjátékának” következménye, az átlagembertől kezdve egészen a döntéshozókig. Annyi bizonyos, hogy vannak olyan dolgok, amik kifejezetten hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. Ilyen például az elektromos energia termelése, a közlekedés, a haszonállat-tartás vagy éppen az ember telhetetlenségét kielégíteni akaró túlfogyasztás is.

A városok hőmérséklet-emelkedéséhez hasonló dolgok komolyságát támasztja alá Stephen Hawking is, aki 75. születésnapja alkalmából a BBC-nek adott interjúja alkalmával elmondta: közel vagyunk ahhoz a ponthoz, amikor a globális felmelegedés már visszafordíthatatlan lesz, és Földünk egy olyan bolygóvá változhat, mint a Vénusz, ahol 250 ℃-os a hőmérséklet és kénsavas eső esik.

Márpedig a jelek szerint ez nem csupán spekuláció! A World Weather Attribution közlése szerint ugyanis a júniusi forróságot pontosan ennek a jelenségnek köszönheti a világ. A kutatócsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy júniusban 3℃-kal emelkedett a hőmérséklet, ami a melegrekordok megdőlésében, erdőtüzekben és a városok forróságában nyilvánult meg.

Habár a dolog elég borúsan fest, szervezetek tömegei munkálkodnak azon, hogy ez a kritikus helyzet megváltozzon. És igen, jó hírek is vannak! Például az, amit SolarPower Europe tett közzé nemrégiben, miszerint 2021-re megtriplázódhat a napenergia-kapacitás, de ez néhány országban lesz majd igazán kiugró. Előrejelzéseik szerint 4 év múlva a legnagyobb napenergia-termelők Kína, India, az Egyesült Államok és Japán lesznek.


Comments are closed.