A szupertraktoroké a jövő

A szupertraktoroké a jövő

Pöfög, prüszköl és hajnalban végigdübörög az egész utcán. Így ismertük meg az elmúlt évtizedekben a mezőgazdaságban oly nagy segítséget nyújtó traktorokat. A mai modern gépek azonban már csak nyomokban hasonlítanak elődeikre: elektromosak, önjáróak, sőt, ha kell, még táncolnak is!

Az elektromos autók térnyerése már itthon is érzékelhető, hiszen egyre több ilyen járművel találkozhatunk az utcákon. Sokan nem is gondolnák azonban, hogy a mezőgazdaságban ez a paradigmaváltás már sokkal előrébb tart.

A földek ötödét már itthon is számítógéppel vezérelt rendszerekkel művelik. Ezeknek az alapja a lehető legpontosabb helymeghatározás, ami a legegyszerűbb GPS alapokon nyugvó megoldáson kívül már többféle úton is megoldható. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a gépek minél pontosabb számításokat végezzenek és akár önjáró üzemmódban hajtsák végre a rájuk kiszabott feladatokat, mezőgazdasági munkálatokat. Így sokkal pontosabban és takarékosabban lehet elérni a lehető legnagyobb hozamot.

Az önvezető traktorok továbbfejlesztése az a verzió, amikor már vezetőfülkét sem alakítanak ki a gépen. Az Autonomous Concept Vehicle (ACV) például már arra is képes, hogy egymaga kiálljon a színből, elvégezze a munkát a szántóföldön, majd hazatérjen. Ebben az esetben a „vezető” akár több száz kilométerrel arrébb is tartózkodhat, miközben internet segítségével irányíthatja az okos monstrumot. Egy panelnek köszönhetően még az is megadható, hogy hol és mikor kezdje a gép a munkát, milyen mélyen szántson, vagy éppen hol permetezzen.

Ha mindez nem lenne elég lenyűgöző, akkor nézd meg, mire képesek még ezek a jól idomított óriások:

Comments are closed.