Túllőttünk a célon

Túllőttünk a célon

Idén augusztus 2-án értük el azt a pontot, amikor az emberiség felhasználja azt a megújuló energiamennyiséget, amit jó esetben 1 év alatt kellene. Ez a nap az ökológiai túllövés napja, mely évről évre 5-6 nappal hamarabb következik be, vagyis ennyivel előbb kezdjük el felhasználni a következő évi erőforrásokat.

A túllövés annak köszönhető, hogy több szén-dioxidot bocsátunk ki, mint amennyit a környezetünk képes „feldolgozni”, sokkal nagyobb mértékű az erdőirtás és a halászat, mint az újratermelődés, és ehhez járul még hozzá a népesség növekedése és az elképesztő léptéket öltő túlfogyasztás is.

Az ökológiai lábnyom egy mérési eszköz, ami megmutatja, hogy mekkora terhelést gyakorlunk a bolygóra, mértékegysége pedig a globális hektár. Jellemzően a fejlettebb országok nagyobb ökológiai lábnyomot hagynak, az ausztráloknak például 5,5 bolygóra lenne szükségük a fenntarthatósághoz, ehhez képest India csupán 0,7 bolygónyi energiát használ fel évente.

Magyarország ökológiai lábnyoma 2,8 globális hektár, ami jóval meghaladja az 1,7-es rendelkezésre álló biokapacitást.

Tévedés azonban azt gondolni, hogy egyéni szinten tehetetlen az ember ez ellen a szomorú tendencia ellen. Némi odafigyeléssel, a megfelelő táplálékok összeválogatásával, környezettudatos szemléletmóddal ugyanis sokat lehet javítani a siralmas állapotokon. Elég itt olyan apróságokra gondolni, hogy az autó helyett gyakrabban válasszuk a kerékpárt, vagy éppen mielőbb oldjuk meg a csöpögő csapok problémáját, esetleg tekerjük lejjebb a termosztátot 1 °C-kal, így akár 5-6% energiát is megspórolhatunk.

Érdekel mekkora az ökológiai lábnyomod? Számold ki ITT!

Comments are closed.