A növényekre is ügyeljünk a nagy hőségben!

A növényekre is ügyeljünk a nagy hőségben!

A tikkasztó hőség nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, de a növényeket, takarmánynövényeket is. A megfelelő mennyiségű víz biztosítása éppen ezért elengedhetetlen. Lássuk, mit kell tenni hőség idején!

A forróság növényekre gyakorolt hatását elsőként a saját kis kertünkben érzékeljük. Ha nem szeretnénk kókadozó virágokat és csontszáraz növényeket, akkor érdemes különös figyelmet fordítani az öntözésnek. Mivel minden növénynek más és más a vízigénye, így aranyszabály, hogy mindig ellenőrizzük a talaj állapotát, hogy mennyire száraz, mennyire igényel további folyadékot. Ezt megtehetjük egyszerűen, a kezünkkel, de akár ásóval is kideríthetjük, hogy 15-20 cm mélyen még nedves-e a talaj.

Érdemes lassan locsolni, hiszen a víz így eljuthat a gyökerekig is, növelve a hatékonyságot, ügyelni kell azonban arra is, hogy ne locsoljunk túl sok vizet egy tőre, hiszen akkor rohadásnak indulhat a növény. A legtöbb esetben kora reggel, vagy este érdemes locsolni, az arra érzékeny növényeknél azonban fennáll a veszélye, hogy a vízcseppek lassabb felszívódása, elpárolgása miatt elszaporodhatnak a gombák a növényen.

NAIK – Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztály

Általánosságban elmondható egyébként, hogy a túl meleg időjárás kedvez a kártevők elszaporodásának, ami természetesen a kis kertünkben sem kellemes, de sokkal nagyobb károkat okoz a mezőgazdaságban. Az aszály néha elkerülhetetlen, néhány dologgal azonban fel lehet készülni rá, ilyen például a növény fajtájának helyes megválasztása, a jó tőtávolság, a talaj gondozása és a megfelelő, hatékony öntözés.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központ Öntözési és Vízgazdálkodási Önálló Kutatási Osztálya éppen ezekre a kihívásokra keresi a választ. Az intézet alapvetően két témacsoport köré épül, az egyik az Öntözéses Gazdálkodás és Rizskutatás Témacsoport, a másik pedig a Mezőgazdasági Vízgazdálkodási Témacsoport. Utóbbi keresi a választ a szélsőséges vízháztartási helyezetek problémáira.

Comments are closed.