3 arborétum, amit mindenképp látnod kell még az ősszel!

3 arborétum, amit mindenképp látnod kell még az ősszel!

Az ősz ideális évszak arra, hogy nyakatokba vegyétek az országot és a napsütötte hétvégéken bebarangoljátok a természeti különlegességeket. Az arborétumok szuper úti célok, hiszen a kiépített ösvényeknek és útvonalaknak köszönhetően gyerekekkel is bejárhatóak. Íme, 3 csodaszép arborétum, amit mindenképp látni kell!

Kámoni Arborétum

Magyarország leggazdagabb fás szárú növénygyűjteménye a Kámoni Arborétum, melynek első fáit az 1860-as években Sághy Mihály telepítette, alapítója pedig fia, Saághy István, aki nagy gonddal és tudatosan válogatta össze és nevelgette a terület növényeit. A napjainkban már a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetének (NAIK ERTI) gondozásában álló arborétumot 1950-ben nyilvánították természetvédelmi területté. Azóta sok tudományos és laikus érdeklődőt vonz fenyőivel és különleges hangulatával.

Püspökladányi Arborétum

A szintén a NAIK Erdészeti Tudományos Intézetéhez tartozó Püspökladányi Arborétum elődje az első világháború után meghozott Alföldfásítási Törvény következményeként jött létre azzal a céllal, hogy itt kísérletezzék ki, hogy milyen technikával és milyen növényekkel lehet erdősíteni az alföldi területeket. Az arborétum telepítése 1954-ben kezdődött meg, nem sokkal később pedig itt vetették el a mai puszta szil elődjének magvait, melyet az alföldfásítás egy ígéretes fafajának tekintettek.

Sárvári Arborétum

A Sárvári Arborétum különlegessége, hogy a város belsejében terül el, így szerves részét képezi a lakók mindennapjainak, miközben gyöngyszemeivel évente 10-15 ezer látogatót csalogat. Elődjét már 1546-ban megalapították, jóllehet, akkor még gyümölcsös és zöldségkertként funkcionált. Bő 100 éves virágzást követően a kert hanyatlásnak indult, és az újabb fellendülésére egészen a XIX. század elejéig kellett várni. Ekkortájt ültették azokat a lenyűgöző platánokat, melyek átmérője ma a 3 métert is meghaladja. Az évszázad végén újabb kuriózummal bővült az arborétum, mely mára a védjegyévé is vált, ekkor telepítették a japán származású növénykülönlegességeket, a liliomfákat.


Comments are closed.