7+1 dolog, amit eddig nem tudtál a tejről

7+1 dolog, amit eddig nem tudtál a tejről

Magyarországon a tejfogyasztás meghaladja az uniós átlagot, valójában mégis nagyon keveset tudunk erről a kedvelt italról, amely széleskörű felhasználhatóságával, egészségességével és finom ízével lopta be magát a szívünkbe. Íme, 7+1 dolog, amit biztosan nem tudtál eddig a tejről.

  1. A tej íze

A tej ízét a tehén által elfogyasztott takarmány minősége határozza meg, illetve az, hogy milyen fajtájú a tehén. Vannak olyan állatok, amelyek zsírosabb és kevesebb, de olyanok is, akik soványabb, de sokkal nagyobb mennyiségű tejet adnak.

  1. A “szupertehén”

Az Amerikai Egyesült Államokban, azon belül is Wisconsin államban egy rekorder holstein-fríz szarvasmarha 365 nap alatt nem kevesebb mint 32 ezer liter tejet termelt.

  1. Élettani hatása

A tejfogyasztás nem hizlal, sőt, aktív testmozgással párosítva kifejezetten fogyasztó hatású lehet, ráadásul az egészségre is nagyon pozitív hatással van.

  1. Pasztőrözés

A pasztőrözés során a tejben található mikroorganizmusok 99,5%-át elpusztítják; 71,7C°-os hőmérsékleten 15 másodpercig kezelik.

  1. Az UHT tej

Az UHT tej a tévhittel ellentétben nem tartalmaz tartósítószert. Minőségét úgy képes megőrizni, hogy az UHT hőkezelés során eltüntetik belőle a baktériumokat, a sokrétegű csomagolás pedig megóvja a fénytől és a külső hatásoktól.

  1. Miből áll a tej?

Rejtélyes kérdés, hogy vajon milyen alkotóelemekből áll ez a fehér folyadék. A tej 85-90%-a víz, emellett pedig vitaminokat, zsírokat, szénhidrátot és fehérjéket tartalmaz.

7. Egy kis hazai

Nem ritkák Magyarországon azok a tehenek, amelyek egy év alatt 12 ezer liter tejet adnak.

+1

A valaha készült egyik leghíresebb tejes reklámkampány a Got milk?, amely a San Francisco-i Goddby, Silverstein & Partners cég alkotása. Ebben azt próbálták megragadni, hogy bizonyos ételek, falatok – például a sütemény – fogyasztása csak tejjel lehet tökéletes.

 


Comments are closed.