Fák a legelő közepén? – Nem véletlen!

Fák a legelő közepén? – Nem véletlen!

Sokan nem is gondolnák, hogy a gazdálkodásnak milyen számtalan módozata létezik. Egy különleges és egyre divatosabb formája az agrárerdészet, amely –ahogy a neve is sejteti– az erdészetet és a mezőgazdasági termelést ötvözi.

A különféle mezőgazdasági ágazatok ötvözetéből született meg az agrárerdészet, ami arra a felfedezésre épül, hogy a fák és cserjék tudatos integrálása a mezőgazdasági termelés rendszerébe pozitív hatásokkal bír.

Természetesen ennek is számtalan formája létezik, így például van fás legelő, legelő erdő, fás ugar, szórványgyümölcsösök és még folytathatnánk a sort. Olyan változatok ezek, amikkel még az is lehet, hogy te is találkoztál már, csak eddig nem tudtad miért jó, ha a művelt területen fák is helyet kapnak.

Márpedig a válasz igen egyszerű! A fák védelmet nyújtanak a mezőgazdasági növények és az állatok számára, árnyékot nyújtanak és bástyaként „állnak helyt” jégeső és nagy szél idején is. Víz- és talajvédelmi funkciójukon kívül a fák javítják a mikroklimatikus tényezőket, ráadásul még méhészeti szempontból is előnyösek.

Az agrárerdészetnek elsősorban mind a mezőgazdaság, mind az erdőgazdálkodás számára határterületnek minősülő termőhelyeken, régiókban van és lesz létjogosultsága, azonban az ilyen területeken szinte az egyedüli jövedelmező és fenntartható gazdálkodási módot jelenti és jelentősége megkérdőjelezhetetlen a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklését illetően is. Az agrárerdészet népszerűsége nemrégiben kezdett itthon is növekedni, Magyarországon a NAIK Erdészeti Tudományos Intézete folytat előremutató kutatásokat a témában.

Európában jelenleg Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban találkozhatunk leginkább ilyen agrárerdészeti területekkel, jóllehet 2040-ig Franciaország is 500 ezer hektárnyi területen szeretné ezt a gazdálkodási formát megvalósítani.


Comments are closed.