Újabb sztárszakma a láthatáron?

Újabb sztárszakma a láthatáron?

Mint oly sok területen, a mezőgazdaságban is egyre nagyobb teret nyernek a technológiai újítások. Ezeknek köszönhetően a mezőgazdasági munka egyre inkább kezd kilépni a megszokott keretek közül, az eladott gépek száma növekszik és a fiatalok számára is egyre vonzóbb terület.

Réges-régen a mezőgazdaság, a földek művelése egy igazi kemény és „piszkos” munka volt, melyet nagy erőfeszítésekkel, kézzel, később pedig állatok segítségével végeztek. Mára azonban ez megváltozni látszik, egy mezőgépész ugyanis akár a legmodernebb technológiájú gépekkel is dolgozhat, például szenzorokkal felszerelt drónokkal ,vagy éppen önvezető traktorokkal.

A mezőgazdaság korunk leggyorsabban fejlődő területe, ahol a technológiai újítások elsőként jelennek meg. Ez annak köszönhető, hogy a termelés optimalizálása elengedhetetlen. A túlnépesedés problémája szükségessé teszi az olyan megoldások alkalmazását, melyek segítségével növelhető a termelés hatékonysága. Ez területenként eltérő formákat ölt, sok helyen például drónokkal szűrik ki, ha mondjuk egy búzatáblában valahol betegség ütötte fel a fejét, ezzel megakadályozva a termény pusztulását és a gazdasági kárt. De léteznek eszközök a tejhozam növelésére is, mely segítségével a tehenek tartási körülményeit javítják az adatok elemzésével annak érdekében, hogy még több tejet adjanak.

A fejlődés itthon az eladott gépek számában is megmutatkozik, habár a csúcstechnológiával még kevés esetben találkozhatunk. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint 2017 első felében 77 milliárd forint értékben kerültek a gazdákhoz mezőgazdasági gépek, csaknem 1400 új traktor és több mint 220 kombájn talált gazdára, amit 32%-os, illetve 12%-os növekedést jelent.

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének felmérésből kiderül, hogy az újítások következtében egyre népszerűbb terület a mezőgazdaság a fiatalok körében, 70%-k szerint itthon ez egy kifejezetten versenyképes iparág. Ennek ellenére sajnos még mindig csupán tizedannyi szakember kerül ki az egyetemekről a munka világába, mint amennyire szükség lenne.


Comments are closed.