Ha ősz, akkor szüret!

Ha ősz, akkor szüret!

Az Agráriumblog mai bejegyzéséből mindent megtudhattok erről a fantasztikus és igen népszerű eseményről, a szüretről, mely a borászok számára az év egyik csúcspontja. Lássuk, hogy mikor, mit és hogyan kell csinálni!

Szüretnek azt a folyamatot nevezik, amikor az érett szőlőfürtöket eltávolítják a tőkéről, összegyűjtik és feldolgozzák. A szüret azon kívül, hogy gazdasági szempontból fontos esemény, társadalmi tekintetben is nagy jelentőséggel bír, hiszen ez valójában egy közösségi munka, mely régen akár az egész falut is összehozta, ma már inkább csak a családokat, barátokat.

A 18.-19. században a szüret kezdetét valamilyen jeles naphoz kötötték. Ez területenként eltért és igazodott a különféle szőlőfajták érési idejéhez. Így például Mihály napján (szeptember 29.) az Alföld legtöbb részén és Egerben kezdték meg a szüretet, Terézia napján (október 15.) Erdélyben és a Dunántúlon, Lukács napján (október 18.) Borsodban, Orsolya napján (október 21.) Kőszeg környékén, Simon-Juda napján (október 28.) pedig Tokajban.

Ma már sokkal kifinomultabb módszerekkel állapítják meg, hogy mikor lehet megkezdeni a munkálatokat. Jellemzően egy próbaszürettel állapítják meg a szüret időpontját, a mustfeldolgozás- és erjesztés módját. A cukortartalom és a savtartalom az alap mutatószámok az időpont meghatározásában. Ha ugyanis a szőlő teljesen érett, akkor cukortartalma nem növekszik tovább, savtartalma pedig lecsökkent a kívánt szintre.

Az érettség olykor szemmel is jól látható, a szőlőszemek héja ugyanis áttetsző lesz, a kocsány pedig elkezd fásodni, a gyümölcs megpuhul, leve édes és ragacsos lesz.

Mindamellett, hogy a szüret kifejezetten izgalmas dolog, ez egy nagyon komoly szaktudást és tapasztalatot igénylő folyamat, főleg professzionális berkekben, ahol igen sok minden múlik a szakszerűen elvégzett munkán.


Comments are closed.