Nyomokban bármit tartalmazhat

Nyomokban bármit tartalmazhat

„Az vagy, amit megeszel” – hangzik a jól ismert mondás, utalva arra, hogy a szervezetünkbe bevitt élelmiszerek befolyásolják testünk működését az izmainktól kezdve egészen az agyunkig. A probléma ott kezdődik, ha mi magunk sem tudjuk beazonosítani az ételek összetevőit.

Gyakran érezhetjük azt, hogy vakon bízzuk rá magunkat a kereskedők jóindulatára és boldogon harapunk bele a csirkemellsonkás zsemlébe, remélve, hogy vacsoránk valóban találkozott valaha csirkével. És sajnos megérzésünk a kelleténél többször be is igazolódik, és azonnal kiderül egy ételről, hogy a feltüntetett összetevői nem feltétlenül egyeznek a valósággal.

Márpedig ez a probléma nemcsak a háztartási felhasználást érinti, hanem ugyanennyire, ha nem még inkább, kritikus kérdés az éttermek, vendéglátóhelyek esetén.

Az étel frissessége legtöbbször a szagából és állagából megállapítható, összetevőit azonban nehezebb azonosítani. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Intézete is e problémát próbálta feloldani azzal, hogy kutatásokat indított az élelmiszerek komponenseinek feltárására. Elsősorban a mangalicák kerültek vizsgálatuk középpontjába: arra voltak kíváncsiak, hogy miként állapítható meg egy termékről, húsdarabról, kolbászról, hogy valóban tartalmaz-e mangalicahúst és milyen mértékben. Munkájuk nyomán egy olyan „field-test”-et sikerült kidolgozniuk, melynek segítségével könnyedén, akár 25 perc alatt megfejthető ez a kérdés.

Az eljárás elképesztően hasznos lehet az élelmiszeriparban, vendéglátásban dolgozók számára, ráadásul remélhetőleg adoptálható lesz majd egyéb húsfajtákra is.

Sőt, ezen az elven akár az ételérzékenységben szenvedők mindennapjai is megkönnyíthetőek.

Comments are closed.