Márton napján mindenki egyen libát!

Márton napján mindenki egyen libát!

November 11-e Márton napja, melyhez temérdek népszokás fűződik. Mai bejegyzésünkben sorra vesszük ezeket a különleges és misztikus hiedelmeket, sőt még egy ínycsiklandó recepttel is meglepünk titeket!

A téli időszak kezdetét november 11-e jelentette a régi időkben, melynek tiszteletére hatalmas lakomát csaptak az új termésből és borból. Márton napja Tours-i Szent Márton nevéhez köthető, aki a történet szerint egy fagyos téli estén odaadta köpenyét egy koldusnak. Aznap este Jézus jelent meg neki álmában koldusként, melynek hatására felhagyott a katonai pályával és Isten szolgálatába állt. Püspökké szerették volna avatni, szerénysége miatt azonban nem tartotta magát méltónak a címre, ezért elbujdokolt és egy libaólban húzta meg magát. Az állatok azonban gágogásukkal felhívták rá a figyelmet, így rátaláltak és beteljesedhetett püspöki szolgálata.

Márton napja a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó nap, amikor utoljára mulatozhattak az emberek, ráadásul ekkor fizették ki az éves béreket is. A hatalmas lakomákat lámpás felvonulásokkal tarkították, dalokat énekeltek az emberek, a menetet pedig „Szent Márton” vezette egy piros köntösben, zárásképpen pedig tüzet gyújtottak, ahol a mulatság folytatódhatott.

A hiedelmek szerint, ha ezen a napon esett a hó, akkor hosszú és kemény tél várt az emberekre, ha pedig jég volt, akkor esős időt jósoltak karácsonyra. Hasonló időjárási jóslatokat olvastak ki a Márton napra levágott liba mellcsontjából is, ha ez barna volt, akkor esőt, ha fehér, akkor havat ígértek az ünnepek idejére. Egyes vidékeken tilos volt Márton hetében mosni, mert az marhavészt hozhat az állatokra.

A mondás szerint, aki „Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Éppen ezért a liba elkészítésének parádés módozatai ismertek. Íme, egy zseniális recept, mellyel méltón tiszteleghetünk Szent Márton előtt!


Comments are closed.