Kiskert a szobában? Miért ne?!

Kiskert a szobában? Miért ne?!

A téli idő beköszöntével nem kell lemondanunk a friss zöldségekről, egyes fajtákat ugyanis akár a saját otthonunkban is termeszthetünk. Lássuk, mire kell figyelni, ha erre adjuk a fejünket!

Talán elsőre furcsának tűnhet, hogy valaki a saját otthonában, a szobában alakítson ki egy kiskertet, a dolog azonban egyáltalán nem lehetetlen, sőt! Nem kell más hozzá, mint biztosítani a megfelelő körülményeket, erre alkalmas növényeket választani és nagy odafigyeléssel gondozni őket.

Érdemes olyan növényeket választani, amiknek nincs túl nagy helyigénye. A saláta, a spenót és a gyógynövények kiválóan alkalmasak erre, de egyes vélemények szerint a törpepadlizsán, a paradicsom és a zöldpaprika is jó választás lehet.

Miután tudjuk, hogy mit szeretnénk ültetni, a következő lépés az edény kiválasztása. Érdemes kerámiából, fából vagy fémből készült kaspót választani, ezekben ugyanis kevésbé szárad ki a föld. Az, hogy mi kerül a cserépbe szintén ízlés kérdése. A szakértők szerint szerencsés a jó vízelvezető képességgel bíró talajegyveleget választani, amit aztán műtrágyával és komposzttal feltuningolhatunk.

A beltéri kiskert sikere a növények megfelelő elhelyezésében rejlik, hiszen olyan helyet kell választani, ahol legalább 6 órán keresztül éri napfény őket. Nem szabad megfeledkezni a gyakori öntözésről sem, itt ugyanis hiába várjuk az áldásos esőt, ezek a növények csak akkor kapnak vizet, ha mi adunk nekik. Szerencsére ma már léteznek olyan öntözési gömbök, melyek segítségével elkerülhető a talaj kiszáradása.

A „szobakiskert” nemcsak remek kísérleti projekt, aminek eredményét jóízűen elfogyaszthatjuk majd, de akár lakásunk dísze is lehet. Rengeteg kreatív megoldás létezik ugyanis arra, hogy a növények ne egy dzsungelre hasonlítsanak, hanem inkább egy mesterműre. Íme néhány inspiráció!

Forrás: http://morzsafarm.hu/17-bamulatos-kiskert-a-lakasban-amitol-a-szavunk-is-elall/

 

Cikk forrása: agrarszektor.hu


Comments are closed.