Gasztronómiai kincs az erdő mélyén

Gasztronómiai kincs az erdő mélyén

Szarvasgombás olaj, szarvasgombás pástétom, szarvasgombás vaj, vagy éppen mártás – elképesztően tág a felhasználási spektruma a szarvasgombának, mely karakteres ízével bármilyen ételt képes megbolondítani. Nézzük, mit kell tudni róla!

A ritkasága miatt „luxuscikknek” számító szarvasgombát a történetek szerint már az időszámításunk előtti időkben is ismerték, a „dubaim” névvel illeték, melynek jelentése kellemes, kedves. A szarvasgombák a föld alatt élő gombákhoz sorolandók, leggyakrabban a tölgyfák, hársfák és vörösfenyők gyökereiben kapaszkodnak meg. Többféle fajtájuk is ismert, így például van nagyspórás, nyári, téli és homoki szarvasgomba is.

A történelembe visszatekintve számos érdekes történet és művész kapcsolható a szarvasgombához, köszönhetően annak, hogy különleges szerelmi erőt tulajdonítottak neki. A legenda szerint például Casanova szarvasgombaragut fogyasztott a szerelmi légyottjai előtt, Dumas pedig a következőképp nyilatkozott róla: „a szarvasgomba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretnivalóbbá teszi”. A szarvasgombához kötődő mesék sora végeláthatatlan, egyik kedvencünk, a Rossiniről szóló, miszerint a híres zeneszerző csupán háromszor sírt életében, ebből az egyik azért történt, mert egy hajóúton véletlenül vízbe ejtette szarvasgombával töltött fácánszeletét.

Sajnos természetes élőhelyükről eltűnhetnek ezek a csodanövények a túlszedés miatt, ráadásul az aszály sem kedvez nekik. A Magyarországon szedett szarvasgombát jellemzően Nyugat-Európában értékesítik, kilóját 200-300 euróért – ami persze nagyban függ a gomba minőségétől és fajtájától.

A szarvasgomba csodás alapanyag lehet akár egy saját készítésű gasztroajándékhoz is! Próbáld ki ezt az egyszerű, de nagyon finom szarvasgombás vaj receptet! 🙂


Nem lehet kommentelni.