Ropogós almát télen is!

Ropogós almát télen is!

A gyümölcsök tárolása az év minden szakában igen lényeges kérdés, télen azonban talán még inkább érezzük ennek fontosságát, hiszen ekkor a természet takarodót fúj, és nem áraszt el minket finomabbnál finomabb lédús kincsekkel. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézete Smart Fresh Minőségi Rendszer kidolgozásával igyekszik áthidalni ezt a problémát.

 

A Smart Fresh Minőségi Rendszer bevezetésre irányuló kutatásokat 1999-ben kezdték meg a GYKI Újfehértói kutatóállomásán. Számos almafajta tárolhatóságát vizsgálták meg különböző tárolási hőmérséklet és légösszetétel mellett. A rendszer alkalmazása az 1-metil-cikropropénre (1-MCP) épül, amely képes jelentősen csökkenteni az alma és a körte szüret utáni utóérését. Ez praktikusan annyit jelent, hogy a gyümölcs légzési és öregedési folyamatai jelentősen lecsökkennek, így tovább megőrzik frissességüket, ropogósságukat, egyszóval minőségüket.

A Smart Fresh Magyarországon 2008-ban került bevezetésre, azóta évente 20 partner számára közel 10.000 tonna gyümölcs kezelését végzik el.

A forradalmi technológia azonban nemcsak ilyen szempontból nagyon hasznos, de alkalmazásával  gazdaságosabb és környezetkímélőbb lehet a gyümölcsök tárolása, mivel jelentősen lecsökkenthető a tárolás során felhasznált energia.

2011-től a kutatók kísérleteiket kiterjesztették a körtére is, mely az almához képest nagyobb kihívást jelent, mivel a kezelés hatékonyságában fajta, évjárat és érettség tekintetében jelentősebb eltérések lehetnek. Emellett pedig a GYKI tervei szerint a meggyet is bevonná a kutatásokba, amelynek az EU-n belül Magyarország a második legnagyobb termesztője – évi 40-70 ezer tonna gyümölccsel.

Igaz téli almás finomságra vágysz? Íme egy szuper máglyarakás recept, amivel biztosan sikert aratsz a családban! 🙂


Comments are closed.