10 hiedelem, ami szerencsés évet hoz

10 hiedelem, ami szerencsés évet hoz

Az év vége az esztendő 365 napjának egyik legintenzívebb időszaka sok tekintetben, például ehhez kapcsolódik a legtöbb babona, népszokás és hiedelem. Nézzük, elődeink szerint mire érdemes figyelni, hogy szerencsés év várjon ránk!

  1. Ne egyél halat és baromfit az év végén, hiszen előbbivel elúszik a szerencse, utóbbi pedig elkaparja azt.
  2. Együnk sok lencsét, mert akkor anyagi bőség vár ránk, illetve sertéshúst, mert a disznó összetúrja a szerencsét.
  3. A hagyomány szerint a lencsefőzelékbe egy szem mandulát kell főzni, aki ezt megtalálja, az megy férjhez a következő évben.
  4. Szilveszter éjjelén még a gombócok is jövendőmondó erővel bírnak! Régen a gombócokba férfineveket rejtettek el, amelyik gombóc előbb feljött a főzővíz tetejére az rejtette a leendő kedves nevét.
  5. Ezen a napon nem szabad orvost hívni, mert az betegséget hoz a házra, illetve tilos veszekedni, mert akkor azzal töltjük a következő évet.
  6. Különös erővel bír a méz is ilyenkor. A szerelmesek, ha mézes ajkakkal váltanak csókot, akkor hosszú szeretetteljes közös élet vár rájuk, a gyerekek száját pedig azért kenik be mézzel, hogy kedves ember váljon belőlük.
  7. A házimunkát nem kedvelőknek jó hír, hogy ilyenkor tilos mosni, varrni, teregetni, söpörni és egyéb házimunkát végezni, mert ezek elűzik a szerencsét.
  8. Raktározáshoz kötődő babona, hogy ilyenkor töltsük tele az összes félig kifogyott tárolót, illetve tankoljuk tele az autót is, hogy egész évben mindig tele legyenek.
  9. Az üzletemberek ilyenkor ragadják meg a gyümölcsös tálat és egyenek annyi gyümölcsöt, amennyit csak bírnak, így gyümölcsöző év vár rájuk.
  10. Ha kincslelő esztendőt szeretnénk, akkor ássunk el egy érmét, másnap pedig ássuk ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.