Az ellenálló paprika a jó paprika!

Az ellenálló paprika a jó paprika!

A paprika nemcsak hungarikumként kulcsfontosságú növény Magyarországon, de kedvenc ételeink alapanyaga is. Mai bejegyzésünkben kiderül, miként fejlesztik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ – Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézetének kutatói a paprika ellenálló képességét és minőségét, hogy finom és egészséges élelmiszer kerülhessen az asztalunkra.

Az itthoni klíma- és talajviszonyok kifejezetten alkalmasak a paprikatermesztésre, így minden lehetőség adott, hogy jó beltartalmi mutatókkal bíró, magas C-vitamin tartalmú zöldségek teremjenek.

A parika termesztését azonban megnehezíti, hogy több kórokozó és kártevő is előszeretettel támadja meg a növényt. Vannak ugyan növényvédő szerek, amelyek hatékony védelmet nyújtanak egyes betegségek ellen, a paprikában legnagyobb károkat okozó vírusok, így a Dohány Mozaik Vírus, az Uborka Mozaik Vírus és a Paradicsom Bronzfoltosság Vírus ellen azonban csak és kizárólag a rezisztens fajták jelentenek védelmet. A helyzetet bonyolítja, hogy az EU-s szabályozásoknak köszönhetően csak korlátozott hatóanyagú növényvédőszerek kerülhetnek forgalomba.

A problémára megoldást nyújthat, ha sokkal ellenállóbb növényeket termesztenek. A rezisztenciatulajdonság átvitele keresztezésekkel történik, majd ezeket a tulajdonságokat genetikailag „rögzíteni” kell a növényekben, ami hagyományos úton sok-sok visszakeresztezéssel lehetséges, és ez akár 5-6 évet is jelenthet. Ez az időtartam meglehetősen hosszú annak fényében, hogy a kórokozók mennyire rugalmasak és milyen gyorsan képesek áttörni egy-egy rezisztenciát.

Spontán keletkezett és indukált DH vonalak akklimatizációja

A Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont Magyarországon elsőként kezdett el foglalkozni ennek az időtartamnak a lerövidítésével az in vitro portokkultúra segítségével, mely egy olyan haploid indukción alapuló szövettenyésztési módszer, amivel mindössze 1 év alatt előállíthatóak genetikailag stabil vonalak. A hazai és nemzetközi együttműködéseknek köszönhetően ma már évente több száz genetikailag stabil, homozigóta paprika vonal kerül ki a nemesítőkhöz és a vetőmag cégekhez.

A kutatócsoport jelenleg azon dolgozik, hogy a módszert más növényeken, például borsón, uborkán és görögdinnyén is kipróbálják.


Comments are closed.