ELISA segít! – A bioanalitika új dimenziója

ELISA segít! – A bioanalitika új dimenziója

Az élelmiszerekben és a környezeti mintákban fellelhető szerves mikroszennyezők kimutatása igen fontos, ám összetett folyamat. Az Agrár-környezettudományi Kutatóintézet az ilyen eljárásokra specializálódva, immunanalitikai módszerek segítségével igyekszik kiszűrni azokat az értékeket, melyek eltérnek a megengedettől.

Reagensadagolás az immunanalitikai mérőlemezre

Az immunanalitikai módszerek a legelterjedtebb eljárások egyikét képviselik, melyekkel szelektíven és érzékenyen kimutathatók a környezeti mintákban és élelmiszerekben előforduló szerves mikroszennyezők. E szennyezők többfélék lehetnek, ilyenek például a növényvédő szerek és a mikotoxinok is.

Vegyül például a zearalenont, mely a gabonaféléket szennyezi, miközben a gerinces szervezetekre, így például az emberre is, negatív hatást gyakorol ösztrogénszerű mellékhatása miatt. Ennek a köszönhetően az erre vonatkozó határértékek nagyon szigorúak, a szennyezett ételeket pedig nem szabad étkezési célra hasznosítani, még takarmányozásra is csak szigorú keretek között.

 

Növényi minták (balra fent) és oldószeres kivonatok (jobbra lent) analitikai meghatározáshoz

Az AKK által kifejlesztett és használt analitikai módszereknek köszönhetően gyorsan és nagy hatékonysággal szűrhetők ki az ilyen és ehhez hasonló szennyeződések. Ezek az eljárások megfelelő érzékenységűek, vagyis a keresett anyagot már kis koncentrációban is kimutatják, illetve szelektívek, tehát csak a keresett vegyületet és ahhoz nagyon közeli rokon szerkezetű vegyületeket jelzik.

Ahhoz, hogy ilyen pontos és gyors méréseket tudjanak végezni, nagy segítséget nyújtanak bizonyos biokémiai reagensek, például az ellenanyagok. Ezek feladatat, hogy „megkeressék” az adott vegyületet, rátapadjanak és ártalmatlanítsák azt. E tulajdonságuk miatt remekül használhatók a bioanalitikai és diagnosztikai vizsgálatok során is. Ilyen immunanalitikai módszer az ELISA is, mely enzimjelzések segítségével gyors alatt eredményt szolgáltat. Mivel széleskörűen használható az eljárás, így eddig ismeretlen mátrixokra is tesztelhető.


Comments are closed.