Így „készül” a prebiotikum

Így „készül” a prebiotikum

Probiotikumokról és prebiotikumokról rengeteget lehet hallani mostanában. A NAIK égisze alá tartozó Agrár-környezettudományi Kutatóintézet egyik innovációja is erre épül: lényege, hogy miként állíthatók elő a prebiotikumok enzimkonstrukciók segítségével.

Sporuláló Thermobifida cellulosilytica-tenyészet pásztázó elektronmikroszkópos felvételen (a mérce 1 mikron méretű)

A prebiotikumok olyan rövid láncú cukrok vagy poliszacharidok, amelyeket ugyan az emberek és a háziállatok nem képesek lebontani, mégis fontosak, hiszen a bélcsatornában lévő „hasznos” baktériumokat stimulálják, elősegítik szaporodásukat.

Csupán néhány éve irányult ekkora figyelem arra, mennyire fontos a bélmikrobák feltérképezése. Ezek ugyanis képesek a gerinces élőlények szervezetének működését befolyásolni hormonszerű anyagok és neurotranszmitterek termelésével és az immunrendszer modulálásával. A speciális vegyületeknek köszönhetően pedig a szervezet képes a bélcsatorna mikroba-összetételét befolyásolni, és előtérbe helyezni az egészségmegőrzést elősegítő mikrobacsoportokat.

Nagy cellulázaktivitású Thermobifida cellulosilytica-telepek cellulóz agaron

A tudomány jelenlegi állása szerint prebiotikus hatással bírnak például a fruktooligoszacharid inulin, a galaktooligoszacharid laktulóz és a mannooligoszacharid (MOS) polidextróz cukorszármazékok. Prebiotikumok előállítása többféle módon történhet, például poliszacharidból hő- vagy mikrohullám-kezeléssel gőzrobbantással, de az is lehetséges, hogy rögzített enzimek segítségével állítanak elő oligoszacharidokat.

Az AKK kutatói az enzimes eljárást alapul véve olyan komposztlakó mikrobából származó enzimet fejlesztettek ki, amelynek segítségével olcsó mannánforrásokból (pl: szentjánoskenyérliszt, konjakmannán) mannooligoszacharidokban dús prebiotikumot tudnak előállítani.

Talán nem is gondolnánk elsőre, hogy ez mennyire lényeges, a valóság azonban az, hogy az emésztési rendszerünk felborulása olyan komoly következményekkel járhat, mint például az elhízás, az érelmeszesedés, az irritáltbél-szindróma, az allergia vagy éppen az autizmus.


Comments are closed.