4 innováció, ami megváltoztathatja az állattenyésztést

4 innováció, ami megváltoztathatja az állattenyésztést

A technológia gyors fejlődése az állattenyésztést is utolérte. Izgalmasabbnál izgalmasabb nemzetközi és hazai innovatív vállalkozások látnak napvilágot, melyek a gazdák legfőbb problémáira kínálnak megoldást. Agrár startupok sorozatunk második részében e területről hozunk néhány inspiráló példát!

Beefie egy magyar fejlesztésű „mérleg”, melynek lényege, hogy elég az állatot csupán lefotózni és az alkalmazás képes megmondani annak súlyát. Csakúgy, mint minden állatnál, a szarvasmarháknál is nagyon fontos a jószágok súlyának megállapítása, hiszen többek között így határozható meg a szükséges takarmánymennyiség, illetve így mérhető fel az állapot. A Beefie 95%-os pontossággal képes meghatározni akár a mozgó egyed súlyát is, mindössze egyetlen kép segítségével. Ezek az adatok aztán tárolhatók és követésükből értékes tapasztalati tudáshoz lehet jutni.

Kép forrása itt!

A Moowfarm szintén magyar fejlesztésű, egy felhő alapú szoftver és applikáció. A rumen bolus nevezetű szonda segítségével monitorozható a tehenek bendőjében a hőmérséklet, a pH, a CO2 és az NH3 koncentráció is. A mért adatok a felhőben gyűlnek össze, amik aztán a gazdák, állatorvosok és kutatók számára is elérhetőek.

Smartbow-t 2009-ben alapították, mára pedig igazi sikertörténet lett. Lényege, hogy egy fülben elhelyezett egységnek köszönhetően az állatok mozgása és tevékenységeik nyomon követhetőek, monitorozhatóak. Ennek köszönhetően hamar ki lehet szúrni, ha egy jószág „napirendje” eltér a megszokottól, ami arra utalhat, hogy megbetegedett. A rendszer tehát lehetőséget biztosít a különféle megbetegedések és fertőzések mielőbbi felismerésére, ami egy gazda számára igazi kincs.

Kép forrása itt!

A hazai Apicon Zrt. által fejlesztett okoskaptár a méhekre veszélyes atkafertőzések elterjedésének megelőzésében nyújt segítséget. A hengerfészkes okoskaptár mozgással akadályozza meg az igen pusztító és nagy károkat okozó atkák elterjedését, emellett pedig figyeli a környezetet is, és csak akkor engedi ki a méheket, ha megfelelőek az időjárási viszonyok.

 


Comments are closed.