Makói hagymát mindenkinek!

Makói hagymát mindenkinek!

A Makói hagyma egy igazi Hungarikum, egy márkanév, ami világviszonylatban is ismert és kedvelt, jó fűszerező tulajdonsága és tárolhatósága miatt. Habár a Makói hagymára igen nagy a kereslet, a piaci igények kiszolgálása az elmúlt időben nehézkessé vált. A tradicionális dughagymás termesztés már nem gazdaságos a külföldi, nagy termőképességű, egyéves hibrid hagymákkal szemben. Mindemellett hazánkban egy időre a nemesítést célzó kutatásokat is felfüggesztették. Nézzük, milyen válaszokat kínál ezekre a problémákra a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztálya.

Tesztelésre vetett hagyma tételek

A hagyma fajták esetében is elmondható, hogy a piac rendkívül árérzékeny. A piaci átlagárat jellemzően a nagy termőképességű hibridek határozzák meg, amelyek teljesítőképessége meghaladja a makói hagymáét. Ezek a modern hibridek, azonban tárolhatóságukban és beltartalmi értékeikben is messze alulmaradnak a hazai fajtakörrel szemben. A Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály azt a célt tűzte ki, hogy olyan hibrideket nemesítsen, amik hordozzák a Makói hagyma kedvelt tulajdonságait, jó minőségűek, magas a szárazanyagtartalmuk, jó fűszerező képességűek és jól tárolhatóak. Emellett vállalta a tradicionális fajták fenntartását és főbb tulajdonságainak javítását.

Nemesítési tekintetben a hagyma meglehetősen problémás növény: magtól magig két évre van szüksége, a beltenyésztést rosszul tűri és lassú az évenkénti előrehaladása. A hibrid előállításhoz 3 vonalat kell egyszerre tisztán fenntartani és irányítottan porozni. A tradicionális fajták tulajdonságainak javításához egyszerű szelekciós elveket alkalmazunk.

A hagymamag igen rövid ideig csíraképes (max. 3 év), ezért egy adott fajtát folyamatosan fenn kell tartani, azaz mindig újra és újra elvetjük és szelektáljuk, hogy tisztán és jó minőségben állíthassunk elő vetőmagot a termelőknek. A szelektált, de nem hibrid makói fajtakör odafigyelés nélkül hamar leromlik, aprósodik, veszít beltartalmi értékeiből.

Tesztelésre vetett vöröshagyma tételek

A hibridek nemesítését a nemesítők által előállított fajta védelme indokolja. A hibridnemesítés első lépése a hímsterilitás felfedezése volt. Ezek olyan hagyma virágzatok, amelyekben nem fejlődik porzó, így teljesen önmeddővé válik. Ezt az ún. anya vonalat egy olyan porzós vonallal/fajtával kell fenntartani, amely semmiben nem változtat a tulajdonságain. Miután a két alapvonalból álló anya stabilizálódik, kereshetünk a hibridelőállításhoz szükséges apa vonalat, amely a forgalmazni kívánt vetőmagot eredményezi. Ez a vetőmagtermesztési folyamat 4 évig tart, amelynek első szakaszában a hímsteril anya, a másodikban a kereskedelmi hibrid szaporítása folyik. A hímsteril és az azt fenntartó vonalak szelekciója hosszú folyamat, amely genetikai markerezéssel rövidíthető le. A markervizsgálatokat a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézete végzi.

A nemesítés alapját egyelőre a szárazanyag-taralom, a tárolhatóság, a kihajtási és romlási veszteség, a dugványméret és a Brix érték adja. A jövőben tervezzük a „könnymentes” fajták szelektálását és különleges alakú, színű változatok fejlesztését is, emellett szeretnénk kiterjeszteni a kutatásainkat a fokhagymára és egyéb fajtakörökre is.


Comments are closed.