Innovatív vállalkozások, amik megmenthetik a Földet és az embereket

Innovatív vállalkozások, amik megmenthetik a Földet és az embereket

Agrárstartupok sorozatunk befejező részében egy mezőgazdasági szempontból talán határterületnek tűnő, de mégis igen fontos kutatási irányt mutatunk be, ez pedig a környezetvédelem problémáira megoldást kínáló startupok világa. Lássuk, melyek a legizgalmasabb innovatív vállalkozások e témában!

Freight Farms

A 2010-ben alapított bostoni startup zseniálisan, tengeri szállító konténereket alakított át, melyek alkalmassá váltak a növénytermesztésre. Egyik termékük a Leafy Green Machine, egy konténerben helyet kapó, hidroponián alapuló növénytermesztési rendszer, mellyel bármilyen évszakban termeszthetők növények.

Kép: freightfarms.com

Impossible Food Inc.

különleges vállalkozás sikerét a húsmentes étkezésre alapozza. Olyan „húst” állítanak elő, mely növényi alapú, mégis magában hordozza azokat a tulajdonságokat, amiért az emberek napi étrendjükbe beillesztik a húsféléket. Hamburger növényi „húsból”? Hm, megkóstolnád?

Loliware

Nagyon furcsa ötlettel állt elő ez a New York-i központú innovatív cég, hiszen elképzelésük szerint az egyszer használható műanyagot, bioműanyagra szeretnék cserélni. Ennek alapanyaga a tengerekben található hínár, melyből könnyen komposztálható anyagot lehet készíteni.

HeatVentors

HeatVentors olyan hőtárolási megoldást fejlesztett ki, ami a vizes tárolókhoz viszonyítva 90%-kal kisebb tárolóhelyet igényel, miközben maga a tárolás 20-40%-kal kevesebb energiaráfordítással megvalósítható. A magyar startup a tavalyi évben megnyerte a PowerUp! energetikai fejlesztésekkel foglalkozó startup versenyt is!

Evoware

Az Evoware egy indiai székhelyű innovatív vállalkozás, mely a szemétként felhalmozódó csomagolások problémájára kínál megoldást. Olyan alternatív csomagolóanyagot fejlesztettek ki, ami algából készül, így bátran elfogyasztható, ha pedig erre mégsem kerülne sor, akkor 100%-osan lebomlik.

Kép: evoware.id

Etac Inc.

Az Etac a nanotechnológiát hívja segítségül abban, hogy a cégek által kibocsátott káros anyagokat (például olajmaradványokat) ártalmatlan anyaggá alakítsa át. A mexikói alapítású startup ezzel nagyban hozzájárulhat az óceánok tisztításához.

fiREG

A magyar fejlesztésű fiREG alkalmazás lényege, hogy digitalizálja a tűzoltó-készülékek adatait, így éves szinten akár 8 tonna papír is megspórolható, nem beszélve a tetemes mennyiségű időről, amire eddig az ellenőrzéshez szüksége volt a karbantartóknak.


Comments are closed.