Egy sertés-sikersztori Somogyból

Egy sertés-sikersztori Somogyból

Az agrármágnások szóról elsőre egy dúsgazdag amerikai cowboy kalapos fickó juthat eszünkbe a sztereotípiák alapján. Vannak azonban Magyarországon is olyan emberek, akik a mezőgazdaságra alapozva tudtak nagyra nőni és befolyásos agrárszereplővé válni. Claessens Peter például így csinálta!

A nagy mezőgazdasági múlttal rendelkező belga Claessen család egyik tagja, Peter 1995-ben érkezett Magyarországra, hogy az állattenyésztésben csinálja meg a szerencséjét. Az akkoriban mindössze 22 éves fiatalember két testvérével karöltve kezdte el építeni jövőjét, melynek egyik mérföldköve volt, amikor létrehozták a Claessens Group vállalkozást Somogy megyében azzal, hogy megvásárolták a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét.

Ma már a megye legnagyobb állattartóinak számítanak, állományukba tartozik 2000 tejelő tehén és 6000 koca. Vállalatuk nagyjából 200 főt foglalkoztat, amivel Nagyatád és környékének legjelentősebb munkaadójává avanzsáltak.

A szakember és családja különösen ügyel arra, hogy DanBred vérvonalú sertésállományuk nevelése antibiotikum-mentes legyen, illetve arra is, hogy megfeleljenek az Európai Unió által előírt állategészségügyi és állatjóléti szabályoknak. Ez egyrészt előírás, másrészt pedig csak így tudják felvenni a versenyt a piac többi szereplőivel.

Habár a sertéspiac rengeteg bizonytalanságot rejt, a család mégis elkötelezett a minőségi sertéshús iránt. A hátráltató tényezőket, mint például az ország klimatikus viszonyaiból adódó károkat (nagy hőingadozás, hősokk stb), hatalmas körültekintéssel kompenzálják. Üzemük mellett például az állatok takarmányául szolgáló növényeket termelik meg, így csökkenteni tudják a szállítási költségeket. Kiemelt figyelmet szentelnek a biztonságnak is. A nemrégiben, partnerségben átadott iharosberényi kocatelepem például a fertőzések megelőzése érdekében komoly biztonsági előírások vonatkoznak a dolgozókra: UV lámpás fertőtlenítésen kell átesniük, mielőtt bemennek az állatokhoz, a takarmányt szállító járművek pedig kizárólag egy elkülönített teleprészbe érkezhetnek, ahonnan csak tisztítás után léphetnek ki.

Az agrárszakember, Claessens Peter üzleti szemléletének és a minőség iránti elhivatottságának köszönhetően tudott ilyen nagyra nőni. Említésre méltó, hogy 2017-ben nyitották meg látogatóközpontjukat, ahol a mezőgazdasági munka szépségeit és kihívásait mutatják be az érdeklődőknek.

Forrás: Agrárszketor és a Claessens Group weboldala


Comments are closed.