Új irányok a kalászos nemesítésben

Új irányok a kalászos nemesítésben

A mezőgazdaság kiemelkedő fontosságú területe a növénynemesítés. Termékei olyan új, korszerű növényfajták és hibridek, amelyek mind mennyiségi, mind minőségi szempontból megfelelnek a termelők és a piac legújabb követelményeinek. A magyar növénynemesítés egyik legjelentősebb szereplője a közel százesztendős múltra visszatekintő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. (GK Kft.), mely a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ tagjaként több kutatási intézettel karöltve dolgozik a legújabb fejlesztéseken.

A növénynemesítés igen széles palettáján a GK Kft. egyik legfontosabb célterülete a búzanemesítés, mely a világszerte elterjedt pedigré módszerrel történik. A genetikai változatosságot keresztezéssel érik el, az adott értéknövelő tulajdonságok stabilizálásához pedig kalászszelekciót alkalmaznak, amit többszöri törzsszelekció követ. A keresztezés folyamatában a leggyakoribb az egyszeri (2 szülős), kétszeres (4 szülős) és a rákeresztezés.

GK Ígéret korai őszi búzafajta

A XXI. században a nemesítés folyamatában egyre nagyobb szerep jut a biotechnológiának is. Ennek szellemében a szegedi nemesítési programban egyre növekvő arányban állítanak elő portok eredetű dihaploid törzseket a nemesítési munka gyorsítása, hatékonyságának növelése céljából. A betegség-ellenállóság és a beltartalmi mutatók javítása érdekében a konvencionális fenotípusos szelekció mellett molekuláris markerszelekciót is alkalmaznak. Az abiotikus stresszekkel (szárazság, hő, fagy) szembeni ellenállóságot vad fajokból származó ellenállóság gének alkalmazásával is fokozzák (szintetikus hexaploidok előállítása és nemesítésben való alkalmazása).

Az intézeti K+F munka eredményeképp számos új őszi és tavaszi kalászos gabonafajta látott már napvilágot. Az elmúlt ötven esztendő alatt a GK Kft. több mint kilencven új szabadalmaztatott fajtát adott a köztermesztésnek. Egyik kiváló példája ennek a GK Csillag kenyérbúza fajta, ami ma Magyarországon a legnagyobb területen termesztett őszi búzafajták egyike. Népszerűségét kitűnő alkalmazkodóképességének, terméspotenciáljának és stabil malmi minőségének köszönheti. A GK Szilárd és a GK Békés szintén népszerű, nagy területen termesztett fajták, az előbbi elsősorban nagy termőképessége, az utóbbi javító, prémium minősége miatt. A GK Körös levélbetegségekkel és kalászfuzáriummal szemben mutatott ellenálló képessége miatt vált híressé, míg a GK Bakonyt kiváló kenyérsütési minősége miatt kedvelik. A GK Pilis és a GK Ígéret szintén növekvő népszerűségű fajták. A durumbúzák közül a GK Bétadur és a nemrégiben elismerést nyert GK Julidur fajták a legkeresettebbek. A GK Bétadur vetésterülete évtizedek óta a legnagyobbak között van, országosan eléri a 12-18 ezer hektárt. Őszi tririkálé fajta a magas fehérjetartalmú GK Szemes, versenytársa pedig a GK Maros, ami termőképességével és stressztűrő képességével száll ringbe. Ezek a fajták az ország két legnépszerűbb tritikálé fajtái. Az árpák csoportját a GK Judy őszi-, és a GK Toma tavaszi árpafajta képviseli, míg a GK Impala őszi zab nagy hozama mellett kiváló télállóképessége miatt érdemel figyelmet.

2017-től újdonságok is feltűntek az őszi búza szortimentben: az intenzív körülményeket kiválóan hasznosító GK Arató, mely kiemelkedő terméspotenciálú és kiváló ellenálló képességgel rendelkezik a sárgarozsdával szemben, illetve a GK Bagó, amely alkalmazkodóképessége, jó kenyérsütési minősége és nagy termőképessége miatt tart számot az érdeklődésre.

A GK Kft. 2016-ban szervezte át működését, és az eddig különböző helyszíneken folyó búzanemesítési tevékenységet összevonta. A nemesítők célja, hogy olyan fajtaválasztékot tudjanak összeállítani, amely minden termelői igény kielégítésére alkalmas. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a modern technológiai eljárások mellett gazdaságosan termeszthetőek legyenek ezek a növények, hasznosításuk révén pedig minőségi élelmiszeripari termékeket lehessen előállítani.


Comments are closed.