Az ember, aki hidat épített a technológia és a mezőgazdaság között

Az ember, aki hidat épített a technológia és a mezőgazdaság között

A mezőgazdaság világában befolyásos emberek sokféleképpen tűnhetnek ki a szakma legjobbjai közül. Az agrármágnásokat bemutató sorozatunk utolsó előtti részében Wade Barnes úttörő munkásságát tárjuk elétek, aki a Farmers Edge egyik alapítójaként hidat képezett az agrárium és a technológia között.

Wade Barnes egy családi farmon nőtt fel Kanadában, ahol állattartással és növénytermesztéssel is foglalkoztak. A mezőgazdaság iránti elköteleződése és szenvedély agronómusként is társa volt, amit jól tudott kamatoztatni tanácsadóként. A nagy biznisz beindítás előtt egyébként 8 évig dolgozott ebben a státuszban, 2004-ben az év legjobb kanadai szakemberkének is megválasztották.

Kép forrása: www.entruepreneurship.com

Társával, Curtis McKinnonnal 2005-ben alapította meg a Farmers Edge vállalatot a kanadai Manitoba városában, köszönhetően annak, hogy látták a lehetőségeket a nyiladozó technológiai szférában és a mezőgazdaságban is. A tipikus „alagsori” startup történet megálmodóit egy vízió vezérelte: egy olyan adatvezérelt mezőgazdaság létrehozása, ahol a gazdák megalapozott döntéseket tudnak hozni, növelni tudják a hatékonyságukat, választ adva ezzel olyan világméretű problémákra, mint a növekvő népesség és az éhínség. Ezzel a valósággá vált eszméjükkel nagyot lendítettek a precíziós gazdálkodás fejlődésén,.

A mára már nagyra nőtt Farmers Edge 5 országban 550 embernek ad munkát, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy a mezőgazdaság és a modern technológia összekapcsolásával választ nyújtsanak a gazdák problémáira, kihívásaira. Rendszereik alapja az adatgyűjtés, elemzés és a gépi tanulás. Szolgáltatásuk kiterjed az adatgyűjtésre, melynek eszközeként időjárás-állomásokat, telematikai és smart eszközöket telepítenek a helyszínen, az ezek által begyűjtött adatok pedig egy platformon érnek össze. Az adatokból következtetéseke tudnak levonni a szakemberek az adott termőterületre vonatkozóan, sőt akár előrejelzéseket, úgynevezett jóslatokat is tudnak tenni a jövőre vonatkozóan. A vállalat ma már nemcsak Kanadában tevékenykedik, vannak ügyfeleik Brazíliában, Oroszországban és Ausztráliában is.

Wade Barnes nemcsak azért számít úttörőnek és zseniális szakembernek, mert a Farmers Edge hozzájárult a legújabb „mezőgazdasági forradalom” elindításához, de azért is, mert eszméit hatásosan tolmácsolni tudja a nagyközönség felé. Ezt bizonyította előadásai alkalmával, például a Global AgInvesting Conference-en és a TedX-en is.

Forrás: https://www.farmersedge.ca/


Comments are closed.