Ezért jó inkább szuperkorai kukoricát termeszteni!

Ezért jó inkább szuperkorai kukoricát termeszteni!

A kukorica a világ nagy részén a legfontosabb alapanyagok közé sorolandó növény. Széles körben elterjed, így genetikailag is igen sokféle. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz tartozó Gabonakutató Nonprofit Kft munkatársai azon dolgoznak, hogy ezt a változatosságot kihasználják, és olyan növényeket hozzanak létre, amik a változó magyarországi körülmények között is megállják a helyüket. A csodafegyverüknek a szuperkorai kukoricafajta bizonyul, nézzük, mit kell erről tudni.

A genetikailag nagy változatosságot mutató kukorica tenyészidejét nagyban meghatározzák a területre jellemző klimatikus viszonyok, egészen pontosan az időjárási tényezők behatárolják, hogy milyen tenyészidejű hibrideket érdemes termeszteni egy adott területen. Magyarországon például az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján a termelők beálltak a korai termésidejű FAO 300-as éréscsoportra, olyannyira, hogy az országban a vetésterületek 75%-án ezt termesztik.

Bemutató parcella 1.

A klímaváltozás tünetei azonban Magyarországot is utolérték: egyre több helyen okoz problémát a belvíz, nem beszélve az aszályos időszakokról és a forró napok számának növekedéséről. Ezek a megváltozott klimatikus viszonyok tették szükségessé a bevett gyakorlatként termesztett, megszokott tenyészidejű kukoricafajták felülvizsgálatát, és olyan új hibridek létrehozását, melyek szuperkorainak tekinthetők.

A szuperkorai hibrideket fővetésben áprilisban kell elvetni, nővirágzásuk június harmadik dekádjára tehető, így nagy valószínűséggel, ezekkel a hibridekkel elkerülhetők a júliusi hőség napjai. A korai (augusztus vége-szeptember eleje) betakarításnak köszönhetően kimagaslóan alacsony szemnedvesség érhető el, illetve, adott körülmények között a kukorica helyén akár repcét is vethetünk. A száraz nyári időszak tette szükségessé a másodvetést is az öntözött területeken, hiszen, így biztosítható a megfelelő talajnedvesség, majd a növekedés.

Bemutató parcella 2.

A Gabonakutató több szuperkorai hibridje is részesült már elismerésben, így például a TK175, a TK195, a TK202, a GKT211, a GKT 3213. A hibridek különösen nagy siker arattak az északi FÁK országokban is, továbbá Oroszországban, Fehéroroszországban, Litvániában és Ukrajnában is.

A Gabonakutató Nonprofit Kft jelenleg három szuperkorai hibridet forgalmaz. A TK175 kiváló kezdeti fejlődésű, szárazságtűrése pedig kimagasló, szemesként is betakarítható, ha június közepén vetették, illetve, jelentős zöldtömeget biztosít búza után silóként vetve. A GKT211 szintén nagy zöldtömeget ad, az őszi fagyok előtt június közepén biztonságosan silózható, szemtermése pedig egészséges. A GKT2313 igen intenzív kukorica, hiszen akár 10 tonna feletti termésmennyiséget is képes produkálni, emellett remek aszálytűrő, korán beérik, így alacsony szemnedvességgel takarítható be.

A szervezet célja, hogy a termelők figyelmét a korán vethető és korán betakarítható hibridekre irányítsa, hiszen ezek által nagy eséllyel elkerülhető a növényeket károsító forróság. Ráadásul, az alacsony szemnedvességnek köszönhetően elérhető szárítás nélküli betakarítás is, mi rendkívül költséghatékony és a környezeti terhelést is csökkenti.


Comments are closed.