Szójatermesztés Magyarországon? Igen!

Szójatermesztés Magyarországon? Igen!

A szójanemesítés ugyan mindössze alig két évtizedre nyúlik vissza a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ égisze alá tartozó Gabonakutató Nonprofit Kft.-ben (GK Kft.), mégis ennyi idő alatt a szervezet piacvezetővé tudott válni a vetőmag előállítás és a termőterületek tekintetében. Mai bejegyzésünkben ezt a kutatási irányt vesszük górcső alá.

A GK Kft.-ben különleges nemesítési program indult a 2000-es években, melynek fókuszába a szója került. Kezdő lépésként nemesítői fajtagyűjteményt hoztak létre, amit évente hasonlítottak össze a minősített fajtákkal, keresztezéseket végeztek és az utódnemzedéket évente szelektálták, melynek alapjául a tenyészidőt, a termés mennyiségét és a beltartalmi mutatókat (fehérje- és olajtartalom) vették.

Szója magok

A kereskedelem kezdetben három fajtával indult meg (Stefi, Flóra és Otília), a vetőmag előállítás akkor még elsősorban licences termeltetés keretében valósult meg. Mérföldkőnek számított a Primor korai fajta elismertetése és bevezetése a magyar piacra.  A szervezet 2005-ben jutott el arra a pontra, hogy zárt termelési rendszert hozott létre, vagyis minden megtermelt vetőmag a Gabonakutató kezébe került, illetve, ezek feldolgozását, kezelését és népszerűsítését is ő végezte.

Fajta tekintetében a Pannónia kincse jelentette az áttörést, hiszen minősítéskori eredményei 8%-kal haladták meg a sztenderd szintet. Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően igen népszerű itthon, Olaszországban, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában is, ráadásul kiemelkedő betegség-ellenállósága miatt még biotermesztésre is alkalmas. Ezen túlmenően remek alapanyaga a tofunak. Kimagasló minősége miatt 2011-ben az OMÉK Agrárfejlesztési Nagydíját is elnyerte.

Pannónia kincse szójafajta virágzásban

A szortimentbe 2013-ban két új, alacsony tripszin-inhibitor tartalmú fajta került be, az Aires, ami korai fajta és kiváló termékpotenciállal rendelkezik, illetve a Bahia, amit jó talajokra és intenzív technológia mellé ajánlanak. A fajtaválaszték ezekkel vált teljessé, hiszen minden tenyészidőre és felhasználási területre kínálnak szójákat.

A fajták nemesítésén túl a GK Kft. a termesztés technológiai oldalával is foglalkozik, egészen pontosan a magkezeléssel. Mivel a szója nem őshonos növény itthon, így be kell oltani olyan baktériumokkal, amik a természetes közegében megtalálhatók és hozzájárulnak a nitrogénszükséglet biztosításához. A magkezelésen túl a szervezet segítséget nyújt a megfelelő tőszám megválasztásában, illetve abban is, hogy miként tervezhető meg pontosabban a vetőmagszükséglet, alkalmazkodva a precíziós gazdálkodás elemeihez.

A Gabonakutató sikerét a kiváló fajtáknak, a komplett technológiai ajánlásnak, valamint a zárt vetőmag termeltetési rendszerének köszönheti, hiszen ezzel válhatott a piac meghatározó szereplőjévé Magyarországon. Céljuk, hogy népszerűsítsék a szójatermesztést és felhívják a figyelmet annak előnyeire.


Comments are closed.