Így lesz a drón a gazda szeme

Így lesz a drón a gazda szeme

Az ezredforduló környékén még furcsán néztek arra, aki fennhangon hirdette a drónok előretörését a mezőgazdaságban. A jövő azonban pontosan ebbe az irányba vezetett és ma már egyáltalán nem számít kuriózumnak, ha valaki a mezőgazdasági „eszközpark” tagjaként tekint egy drónra. Nézzük, mire használják és mi mindennel kecseget ez a technológia!

Először is tisztázzuk, hogy mit is nevezünk drónnak! A drón egy olyan repülésre alkalmas eszköz, melyet távvezérlés vagy programozás segítségével képes bejárni a megadott területet, elvégezni ott egy adott feladatott vagy éppen információt gyűjteni.

A mezőgazdaságban a precíziós gazdálkodás váltotta ki a drónok elterjedését, hiszen az egész adatokra épül fel, amit a drónok szolgáltatni tudnak. Nem beszélve arról, hogy ezek az eszközök képesek elképesztő gyorsasággal nagyon pontos adatokat szolgáltatni, ami még inkább a hatékonyságot segíti elő.

Alapvetően két típusuk létezik: a merev szárnyú és a forgó szárnyú, az hogy melyikre esik a választás, az az elvégzendő munka függvénye. Előbbi előnye, hogy tovább képes a levegőben maradni és nagyobb területet tud bejárni, utóbbi viszont sokkal „ügyesebb”, ha manőverezésről van szó.

A mezőgazdasági alkalmazás tekintetében nagyon sok előnnyel bírnak. Például, a klasszikus légi felvétel készítési módszerekhez képest sokkal kedvezőbb áron lehetséges képalkotás; pontos adatokat tud szolgáltatni egy területről és a növények állapotáról; nagy rendszerességgel gyűjthetők adatok, így kimutatható, ha valami rendellenesség történik.

Alkalmazási területe igen sokrétű, habár jelenleg inkább kárfelmérésre és növényi vegetációs felvételezésre használják. Alkalmazható azonban a talaj és a termés állapotának, mennyiségének felmérése, a gyomok elterjedésének vizsgálatára, az aszály hatásainak figyelésére és belvíz-monitorozására.

A drónok mezőgazdasági alkalmazása még gyerekcipőben jár itthon, tény azonban, hogy egyre több szakember figyelmét keltik fel. Vitathatatlan, hogy a technológia fejlődni fog tovább és egyre több gazda számára lesz elérhető, remélhetőleg a szabályozási rendszer is igazodik majd ehhez a növekvő népszerűséghez.


Comments are closed.