Mosolygó alma, fénylő meggy – Így marad friss a finom gyümölcs!

Mosolygó alma, fénylő meggy – Így marad friss a finom gyümölcs!

A gyümölcsök tárolhatósága között fajonként és fajtánként igen jelentős különbségek vannak. A Nemzeti Agrárkutatási és Innováció Központhoz tartozó Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) munkatársai olyan fajtaspecifikus tárolási eljárásokat fejlesztettek ki, melyeknek köszönhetően ki tudják szolgálni a feldolgozóipar és a kereskedők igényeit.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. 1949-ben kezdte meg működését, leginkább alma és meggy fajokkal kísérleteztek, kísérleteznek. A 60-as 70-es években nagy almatermesztési projekteket koordinált a szervezet, minek köszönhetően Magyarország Európa legnagyobb almaexportőrévé vált. Céljuk mind a mai napig az, hogy olyan gyümölcsöket hozzanak létre, melyek maximálisan igazodnak a piac igényeihez.

Az alma tárolása többféle technikával történhet. Magyarországon a legelterjedtebb az ULO (Ultra Low Oxygen) módszer, melynek lényege, hogy az érési folyamatot az oxigénszint alacsonyan, a szén-dioxid szint magasan tartásával lassítják le. Előnye, hogy a gyümölcs színe stabil marad, a termény szilárdsága és keménysége kiváló, a magház kevésbé barnul, és csökken az etilén felszabadulás is. Az ULO azonban önmagában nem alkalmas a teljes frissesség megőrzésére, a NAIK GYKI által fejlesztett SmartFresh technológiával kiegészülve azonban választ tud adni az összes kihívásra. A SmartFresh lényege, hogy az érési folyamatot az etilén receptorok blokkolásával lassítja le.

Gála almafajta

Újfajta megközelítés, hogy az MKSZN a tárolás kérdését kutatásaikban holisztikusan kezeli, vagyis már az ültetvény kialakításánál is az előre tervezés fontosságára hívja fel a figyelmet. Ezen felül, a szervezet kiemelten kezeli a csomagolóanyagok vizsgálatát és az új tárolóeszközök kifejlesztését is.

A magyar nemesítésű meggy igen jó kvalitásokkal bír, nagy szemmérete és jó sav-cukor tartalma teszi igazán különlegessé. Az egyik legjelentősebb ipari gyümölcsünk, évi 60-80 ezer tonnát termelünk belőle. Népszerűségét mutatja például, hogy a német konzervipar által előállított meggybefőttek több mint 90%-a magyar meggyet tartalmaz.

Érdi bőtermő meggyfajta

Habár a termelésben igen kimagasló eredményeket ér el az ország, probléma, hogy a feldolgozóipar külföldi kézben van, nehezen megállapítható a valós termésmennyiség, ráadásul a termelők kiszolgáltatottak, mivel az eladás jellemzően nem egy szerződésben rögzített ár szerint történik.

Ahhoz, hogy a termelők a piacot folyamatosan el tudják látni meggyel, szükséges kutatásokat folytatni a nemesítés és a tárolhatóság területén is. A meggy gyümölcse nem etilén-érzékeny, lédús és igen sérülékeny, ráadásul tárolásra és forgalmazásra csak a száras, kézzel szedett alkalmas. Viszont, mivel utóérése nem jelentős, így a már érett gyümölcsöt lehet csak szedni. A jelenleg alkalmazott módszer lehetővé teszi, hogy gyors lehűtés segítségével 2-4 hétig tárolható legyen a gyümölcs, az MKSZN ezt a periódusi hónapokra igyekszik kitolni. Ennek érdekében az Újfehértói Kutatóállomáson egy olyan egyedülálló kutatási központot hoznak létre, ahol a kis térfogatú kamráktól egészen a kereskedelmi hűtőtermekig adott a lehetőség a kísérletek lefolytatására.

A gyümölcsök frissen tartása igen lényeges kérdés, hiszen így kerülhetnek friss és ízletes, esztétikailag is kimagasló gyümölcsök az asztalokra. Az MKSZN-nek köszönhetően fejlődhet a termeléstechnológia, ami gazdasági szempontból is igen jelentős előrehaladás.


Comments are closed.