Ez a titka a szép és egészséges kajszinak és szilvának

Ez a titka a szép és egészséges kajszinak és szilvának

A csonthéjas gyümölcsök igen népszerűek Magyarországon. Kevés olyan ember van, aki visszautasítana egy finom szilvát vagy éppen egy kajszibarackot. Sajnos azonban a sharka vírus komoly pusztítást tud végezni e típusú gyümölcsök körében. Így nem csoda, hogy a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz tartozó Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft (MKSZN) éppen ez ellen a kártékony vírus ellen veszi fel a harcot. Lássuk, hogyan!

Az MKSZN vírusrezisztenciához kapcsolódó kutatásait a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézettel (MBK) karöltve valósítja meg. A kutatások fókuszában a csonthéjas gyümölcsök állnak, egészen pontosan a szilva és a kajszi, hiszen ezek a gyümölcsök jelentős termőterületen nevelkednek itthon és fontosságuk is kimagasló. Tény azonban, hogy igen vírusérzékenyek, ami komoly gazdasági károkhoz tud vezetni.

A szervezet célja nem más, mint olyan növények létrehozása, amik ellenállóak a különféle kórokozókkal szemben, gazdaságosan és környezetkímélő módon termeszthetőek, és megfelelnek a piac által támasztott követelményeknek.

Ceglédi gömbölyű kajszi fajta

A probléma ott kezdődik, hogy az eddig használt módszerek segítségével a vírusrezisztencia növelése az eredeti kedvező fajtatulajdonságok romlásával jár. Az MKSZN fejlesztés alatt álló módszerének lényege éppen az, hogy nem egy új fajta nemesítése a cél, ami igen költséges és hosszadalmas, hanem egy meglévő, ismert tulajdonságokkal bíró fajtát „készítenek fel” az ellenállóságra.

A termésveszteséget és minőségromlást okozó sharka vírus elleni védekezés jelenleg kimerül a prevencióban és a levéltetvek kémiai irtásában. A gyakorlat szerint azonban, még ha sikerül is vírusmentes szaporítóanyagot előállítani, a telepítés után nagyon hamar ismét befertőződhet az állomány. Ebből adódóan a legjobb megoldás a rezisztens fajták nemesítése.

Kajszi fitoplazma

A cél tehát, úgy ellenállóvá tenni a növényeket, hogy azok nem veszítenek beltartalmi tulajdonságaik minőségéből. Erre nyújthat megoldást a transzgenetikus technológia, ez azonban Európában nem támogatott. A szervezet által fejlesztett egyedülálló CRISPR/CAS9 technológia azonban túl megy mindezen, hiszen képes arra, hogy irányított mutációt hozzon létre kizárólag a célgénben, ami jelen esetben a vírusokra fogékonyságért felelős gén. A transzgenetikus eljárások helyett, sokkal inkább hasonlít a kémiai kezeléssel vagy a besugárzással előidézett mesterségesen indukált mutagenizáláshoz.

Az MKSZN és az MBK közös kutatása a jövőben forradalmi megoldást jelenthet majd a vírus rezisztens szilva és kajszi fajták termesztésében. Munkájuknak köszönhetően olyan gyümölcsök teremhetnek, melyek nemcsak ellenállóak, de a minőségük is kifogásolhatatlan.


Comments are closed.