5 karácsonyi hagyomány – Ismered őket?

5 karácsonyi hagyomány – Ismered őket?

A karácsonyt számos népszokás övezi, melyek néhány országrészben mind a mai napig élnek. Bejegyzésünkben ismert és kevésbé ismert hagyományokat gyűjtöttük össze. Jó szemezgetést kívánunk!

A betlehemezés

Az egyik legismertebb karácsonyi hagyomány a betlehemezés. Ha máskor nem, óvodás-iskolás korában biztosan mindenki szerepelt olyan karácsonyi műsorban, melynek ez volt a fő attrakciója. A népi játék Jézus születésének történetét mutatja be. A betlehemezők pásztoroknak öltözve, szent énekek, versikék és vicces anekdoták közepette elevenítik fel az eseményeket.

A mendikálás

A régi időkben a gyerekek szokása volt a karácsonyi időszakban, hogy házról házra jártak és némi ajándék, adomány fejében karácsonyi nótákat énekeltek és verseket szavaltak. A kántálás ehhez képes leginkább a felnőttek terepe volt, amikor is karácsonykor énekekkel köszöntötték a házban lakókat.

Az ostyahordás

A kántortanító a karácsony előtti napokban a gyerekekkel ostyát küldött haza, annyi szeletet, ahány tagú volt a család. Az ostya a karácsonyi vacsorán került terítékre, közösen fogyasztották el, gyakran lekvárral, vagy fokhagymával.

A karácsonyi asztal

A karácsonyi terítékhez nagyon sok hagyomány, babona kötődik. Így például a karácsonyi abroszt az év során is felhasználták, ebből vetették el a magokat, az asztalra magokat tettek, amivel megetették a baromfikat. Annak emlékére, hogy Jézus jászolban született, szalmát szórtak az asztal alá. A vacsora során a háziasszony nem állhatott fel az asztaltól, ellenkező esetben a tyúkok rossz tojók lettek a következő évben. Az almát annyi gerezdre vágták, ahány családtag volt, ezt közösen fogyasztották el, hogy a család mindig összetartson.

A borszentelés

A karácsonyi időszakhoz köthető hagyomány a borszentelés is. December 27-én, Szent János napján a családok bort vittek a templomba, amit aztán a pap megáldott. Úgy tartották, a szentelt borral betegségeket gyógyíthatnak, sőt, még a boroshordóba is öntöttek, hogy ne romoljon meg a bor.


Comments are closed.