Paprikanemesítés mesterfokon

Paprikanemesítés mesterfokon

A paprika igen sok magyar ételnek alapanyaga, gondoljunk csak a töltött paprikára, a paprikás krumplira, vagy éppen a sokak által kedvelt lecsóra. Ahhoz azonban, hogy a paprikákból ízletes ételek kerüljenek az asztalra, minőségi alapanyagok szükségesek. A minőség pedig gondos és alapos kutatómunkával szavatolható. Nézzük, hogy jár közre ebben a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központhoz tartozó Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. (ZKI).

A Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. egyik fő csapásirányát a paprikanemesítés adja. A legfontosabb típus a cecei, amit közismertebb nevén TV paprikának hívnak. A rendszerváltást követően komoly problémát jelentett, hogy a szabad árumozgással különféle újabb kórokozók is megjelentek, melyek más termőterületekről érkeztek ide. Így jutott el Magyarországra a TSWV is, ami leginkább a cecei hajtatása során okoz problémát. Erre válaszul a ZKI Zrt. egy TSWV ellenálló hibridet fejlesztett ki, ez a Hurricane F1, illetve egy enyhe foltosság ellen rezisztens fajtát is, a Century-t.

Fehér cecei paprika – Kereskedelmi igényeknek megfelelő termések

A fehér blocky típus főleg a balkáni régióban és Romániában elterjedt. A ZKI Apolló F1 hibridje igen nagy népszerűségnek örvend ebben a kategóriában, Törökországban például a téli termesztésben piacvezető. Legújabb hibridjük a Tm2, ami a környezeti tényezőkkel szemben igazán ellenálló, ennek köszönhetően szabadföldi termesztésre alkalmas.

A kápia paprika egyre népszerűbb hazánkban is, szinte már az összes zöldséges polcán találkozhatunk vele. Az intézetben külön nemesítenek tálcázható méretű fajtát, illetve nagytestű balkáni típust is.

Az enyhe teleknek köszönhetően megjelent a levéltetvek által terjesztett CMV, amire az intézet rezisztens fajok nemesítésével reagált. A paradicsomalakú paprikák piacán baktérium ellenálló hibriddel tudtak piacvezetők lenni, és már van CMV ellenálló hibridjük is.

Az almapaprika nemesítése során konzervgyárakkal, üzemekkel működnek együtt az intézet munkatársai. Legújabb fejlesztéseik az édes Békés F1, a Regös F1 és a csípős Ispán F1. A fűszerpaprika-nemesítés területén is jelen van a ZKI, a Palotás F1 nevű édes hibrid a legnépszerűbb szabadföldi genotípus, és a környező országokban is igen kedvelt.

Palotás F1 – Rendkívül magas hozam, gazdaságos szedhetőség

A ZKI legújabb hibridjei a Kontessa F1, ami igen tetszetős, húsa kívül-belül egyöntetűen színeződik, ráadásul, homoktalajon és talaj nélküli termesztésben is jól szerepel. Újítás még a Mitosz F1 kápia hibrid is, mely átlagon felülien teljesít a tárolhatósági teszteken.

A paprikanemesítés igen lényeges kutatói tevékenység. E népszerű növényt sajnos sok kórokozó és környezeti elem veszélyezteti, a megfelelő hibridek kifejlesztésével azonban erősíthető a piaci pozíció.


Comments are closed.