Új kihívások a zöldborsó-nemesítésben

Új kihívások a zöldborsó-nemesítésben

A zöldborsó-nemesítésben az elmúlt időszakban jelentős változások mentek végbe. A piac ugyanis átrendeződött, ráadásul, a feldolgozóipar más tulajdonságokkal bíró borsók iránt mutatott keresletet. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. (ZKI) Újmajori Telephelyén 12 hektáron folytat zöldborsó-nemesítést, hogy választ adjon az új igényekre.

A feldolgozók és termelők legfontosabb kitétele, hogy a zöldborsófajta nagy termőképességű legyen, hiszen így növelhető a gazdaságosság és a haszon. Ezen túl azonban, a termés-stabilitás is legalább ennyire fontos tényező, ahogy az is, hogy a nemesítési ciklus minél rövidebb legyen. A borsó esetén a nemesítési ciklus igen hosszú, több generáción keresztül csupán felszaporítás folyik. Ezt kiküszöbölendő, az intézet egy nagy légterű, pótvilágítással felszerelt üvegházban egyszerre akár három nemzedéket is képes felnevelni.

Agilar

A ZKI nemesítési programjainak fókuszában a sötétzöld szemszínű, velő típusú zöldborsók állnak, melyek nagy és közepes szemméretűek. Az apró szemű típus eleinte inkább a nyugati országokban terjedt el, ma már azonban egyre népszerűbb itthon is. Ennek köszönhetően az intézetben pár éve folyamatban van az apró szemű fajták nemesítése és tesztelése is.

Medion

A rezisztencianemesítés igen nagy hangsúlyt kap a kutatások során. Az intézet munkatársai rezisztens fajokat fejlesztettek/fejlesztenek ki például a fuzáriumos hervadás, a borsó-peronoszpóra, a lisztharmat és az enációs mozaikvírus ellen is.

A ZKI fajtasora az évek során folyamatosan bővült. Az utóbbi időkben vezették be a Spartacus fajtát, ami a korai éréscsoportban a tenyészidő rövidségével tűnik ki, valamint rendelkezik peronoszpórával és fuzáriumos tőhervadással szembeni ellenállósággal is. Az Orient fajta kiemelt tulajdonsága, hogy ebben az éréscsoportban kevés az olyan fajta, ami ilyen nagy arányban hoz 3- as hüvelyt emeletenként. Az Agilar nagy szemméretű és kiemelkedő termőképességű, ráadásul stabil tűrőképességet mutat peronoszpórával szemben is. A Medion fajta világító fehér virágai hármas csoportokba tömörülnek, termőképessége nagyon megbízható, jó a koncentráltsága, ami a gépi betakarítás szempontjából lényeges. Végül, de nem utolsó sorban, említésre méltó a Trinity, amely lisztharmattal szemben ellenálló, szilárd szárú, ezáltal késlelteti a növény elfekvését. Mivel az állomány sokáig állva marad, így a szellőzésnek köszönhetően bizonyos betegségek kialakulásának valószínűsége jelentősen csökken.

A ZKI kutatói tevékenysége nemzetközi szintű, célja pedig nem más, mint a zöldborsókat felvevő piac igényeinek kielégítése.


Comments are closed.