Január van – Irány a kert!

Január van – Irány a kert!

Sokan azt gondolják, hogy a tél a kertben pihenőt jelent, ők azonban tévednek! Nagyon is fontos munkálatokat kell ilyenkor elvégezni, ha tavasszal és nyáron gyümölcsöző eredményt szeretnénk. Nézzük, mik ezek!

Télen a növények nyugalmi állapotban vannak, így ez az időszak ideális arra, hogy megmetsszük a őket és adott esetben permetezzük is. Permetezésnél ügyeljük arra, hogy a hőmérséklet ne legyen fagypont alatt. Ebben az időszakban egyébként a leggyakrabban kén és mész összetételű permetszereket használnak. Ha metszésbe kezdünk, akkor a lombhullató fákat, a cserjéket vegyük célba, esetleg a gyümölcsfákat, de semmiképp se távolítsuk el a tavasszal virágzók virágait.

A gyümölcsfák ültetésének időszaka ez. Fontos, hogy a gyümölcsfa-típusok kiválasztásakor ne csupán a saját elképzelésünk vezessen minket. Érdemes kikérni szakértő véleményét is, aki útbaigazítást adhat arról, hogy a mi kertünkben lévő talajt melyik fajták szeretik a legjobban. Ha ez megvan, nincs más hátra, mint megvásárolni a fákat egy kertészetben és nekiesni az ültetésnek.

Januárban lehetőség nyílik a kert átvizsgálására is, feltéve, ha nem borítja a talajt hótakaró. A hó és a fagy gyakran károsítja a növények állagát. Ennek elkerülése végett érdemes még a tél elején gondosan betakargatni a töveket. Ha ez esetleg elmaradt volna, de még megvan a száműzött karácsonyfa, akkor annak ágait is felhasználhatjuk a takaráshoz.

Kézenfekvő némi benti munkát is találni a hideg és fagyos napokra. Ilyenkor tarthatunk némi karbantartást a kerti eszközök körében. Megélezhetjük az élüket vesztett eszközöket, felmérhetjük mire nincs már szükség, miből kell majd újat venni. Így mire feléled a kertünk, már teljes harci díszben nézhetünk a feladatok elé.

 


Comments are closed.