5 gyönyörű szobanövény, ami akár mérgező is lehet

5 gyönyörű szobanövény, ami akár mérgező is lehet

A szobanövények életünk részét képezik. Otthon, a munkahelyen, középületekben, lépten-nyomon találkozunk velük, mégis igen keveset tudunk róluk. Tudtad például, hogy némelyik közülük akár veszélyes is lehet? Nézzük, melyek azok a növények, amiket inkább nézzünk, mint rágcsáljunk!

Buzogányvirág

A napfénykedvelő buzogányvirág igazán szép dísze lehet a szobának. Egyes részei a száj nyálkahártyáján duzzanatot, lenyelve gége-és nyelőcsőduzzanatot okozhatnak. Ebből adódóan gyermekektől tartsuk távol a növényt. Pozitív viszont, hogy jó levegőtisztító!

Ciklámen

Az egyik legmutatósabb télen nyíló szobanövényünk a ciklámen. Különleges tulajdonsága, hogy természetes módon képes növelni a szoba páratartalmát, így pozitív hatással van a közérzetünkre. Gumója azonban kifejezetten veszélyes, ha a gyomorba kerül emésztőrendszeri problémákat okozhat.

Flamingóvirág

A flamingóvirág igen kedvelt növény, hiszen gondozása nem igényel nagy szakértelmet, nagy méretű virágai pedig igen mutatósak. A növény kedveli a fényt, habár nyáron nem árt védeni a tűző naptól. Piros virágait szaponint tartalmazó viaszréteg vonja be, ami irritálja a bőrt és a nyálkahártyát, sőt, akár hányást is okozhat.

Filodendron

A filodendron könnyezőpálma néven is ismert, köszönhetően a levelek tetején időnként megjelenő vízcseppeknek. A növény meglehetősen nagyra nő, akár a 2 méteres magasságot is elérheti, levelei pedig a 70 centiméteres átmérőt. A népszerű dísznövény éretlen termése oxálsav-tartalmú, így maró érzést okoz a szájba kerülve. Levelei és gyökere is mérgező, allergiás tüneteket válthat ki.

Kroton

A Krotonnak (csodacserje) több fajtája is igen kedvelt: van belőle például foltos, pöttyös és csíkos mintázatú is, levelei lehetnek keskenyek szélesek, oválisok és karéjosak is. Ha igazán szép, méteres nagyságú növényt szeretnénk nevelni, akkor megfelelő mennyiségű napfényt kell neki biztosítani. Levelei mérgező anyagot tartalmaznak, amik bőrirritációt okozhatnak, a gyomorba kerülve pedig hányásra, hasmenésre lehet számítani.


Comments are closed.