Tejfehérjék hatékony frakcionálása és hasznosítása

Tejfehérjék hatékony frakcionálása és hasznosítása

Nap mint nap fogyasztunk tejtermékeket, de talán ritkán gondolunk arra, hogy azokban milyen minőségű és biológiai értékű fehérjék vannak. A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI) olyan eljárásokat dolgozott ki, amelyekkel a tejfehérjék a termékekben jobb minőséggel és nagyobb hatásfokkal hasznosíthatók.

Az újfajta eljárások alaptechnológiája a membránszeparáció, amellyel megfelelő pórusméretű membránokkal nyomás hatására két frakció, koncentrátum és szűrlet állítható elő. Tejipari alkalmazását a tej alkotórészeinek méretkülönbségei (micella, molekula, ionok) teszik lehetővé. Az ipari gyakorlatban a mikroszűrés (MF), ultraszűrés (UF), nanoszűrés (NF) és reverz ozmózis (RO) a korszerű technológiák részét képezik.

Az MTKI Kft. által fejlesztett natív savófehérje izolátum (WPI) por

A membránszeparációs eljárások előnyei, hogy az alkotórészek szeparálása és koncentrálása fizikai úton történik (natív állapot megőrzése!), ezáltal kedvezőbb táplálkozási értékekkel bíró termékek állíthatók elő, melyek remek érzékszervi és funkcionális tulajdonságokkal is bírnak. Az eljárások költséghatékonyak, energia- és alapanyag takarékosak.

A membránszeparációs eljárásokkal új típusú és összetételű termékek létrehozása vált lehetségessé. Lássuk, melyek ezek!

tejfehérje koncentrátumok klasszikus gyártási eljárásaiban a tejfehérjék hasznosulása 75-85%, a savófehérjék részben, vagy teljes mértékben a melléktermékbe kerülnek. Az UF/DF alkalmazásával az MTKI által kifejlesztett gyártási eljárásokban a valódi fehérjék hasznosítása teljes mértékű. Ezeket a termékeket porlasztva szárítva, mint speciális ingredienseket használják az élelmiszeriparban (MP, MPI).

A tejfehérjék két nagy csoportja a kazeinek és a savófehérjék. Mivel méretükben különböznek, ezért membránszeparációval hatékonyan elkülöníthetők, így a termékekben módosítani lehet a két fehérjefrakció arányát. MTKI kifejlesztette a kazeinben gazdag micelláris kazein por (MCN) és a natív savófehérje izolátum por (WPI) gyártási eljárását. Előbbi a tejfehérje koncentrátum porokhoz (MPC) képest nagyobb hőstabilitással és kisebb viszkozitással bír, és speciális tápszerek előállításhoz használják, utóbbi pedig rendkívül nagy tisztaságú, nagy biológiai értékű, remek habképző, gélképző és emulgeáló képességű termék.

sajtok és túrókészítmények gyártásának korszerűsítésére az MTKI olyan eljárásokat fejlesztett ki, amelyekkel gyakorlatilag teljes mértékben hasznosul a tejfehérje és a tejzsír. További termék-specifikus műveletekkel a kívánt állagot, lágyságot és egyéb funkcionális tulajdonságokat alakítják ki.

savó alapú krémsajtok és desszerttermékek igen kedveltek az MTKI termékei közül. Ultraszűréssel a sajtsavóból kinyerhetők és koncentrálhatók az értékes savófehérjék. Az UF koncentrátumot tej alkotórészekkel kombinálva, hőkezelve, esetenként fermentálva-érlelve, új termékek gyártási eljárásait dolgozták ki. Forgalmazásuk hazai és külföldi piacokon is megvalósult (Feta tipusú sajtok, Labneh).

Az MTKI kutatásai és fejlesztései komplex módon kezelik a tejfehérjékkel kapcsolatos kérdéseket. Ennek szellemében, nemcsak a termékek kidolgozására koncentrálnak, de speciális berendezéseket is terveznek, gyártatnak, ezek üzemeltetésében is közreműködnek.


Comments are closed.