Minőségi tejtermékeket minden asztalra!

Minőségi tejtermékeket minden asztalra!

A nyers tej minősítési rendszerét hazánkban a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet dolgozta ki és üzemelteti. Nézzük, hogyan működik ez a többlépcsős rendszer, és hogyan érte el az évek során jelenlegi formáját!

A hazai nyers tej minősítés koncepcióját a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) dolgozta ki 1979-ben, amelyet a Tejipari Vállalatok Trösztje az 1980-as évek elején valósított meg. A rendszer korszerű minőségi követelményekre épül, centralizált módon működik, objektív, műszeres vizsgálatokra alapozva. A nyers tej minősítés árkonzekvenciával járó bevezetésére 1984-ben négy, regionálisan szervezett laboratóriumban került sor Budapesten, Debrecenben, Szekszárdon és Veszprémben. A folyamatos korszerűsítés, fejlesztés eredményeként a 2000-es évek elejére a laboratóriumok száma csökkent, jelenleg a budapesti laborban folyik nyers tej minősítés.

Vizsgálatra előkészített nyers tej minták

A minősítési rendszer főbb elemei, lépései a következők:

  • a mintavétel és a mintaszállítás megszervezése,
  • a vizsgálatok és a minősítés elvégzése,
  • a vizsgálati eredmények dokumentálása és közlése a tejtermelők, a tejfeldolgozók és az állategészségügyi hatóság részére.

A nyers tej minősítő laboratórium egy véletlenszerű ütemtervet állít össze a mintavételi napokról és helyszínekről, amely alapján a tejtermelő gazdaságokban havonta legalább két alkalommal kerül sor mintavételre. A mintát a tejtermelő jelenlétében a tejfeldolgozó megbízottja veszi. Csak olyan személy vehet mintát, akinek megfelelő szakképzettsége van, és szerepel a minősítő laboratórium nyilvántartásában. A levett mintát a tejtermelő és a mintavevő személy közösen zárja le, majd a mintavételről jegyzőkönyvet készítenek.

A minta ezután egy ún. mintagyűjtő centrumba, rendszerint a tejet felvásárló üzembe kerül, ahonnan azt a minősítő laboratórium szállítja be a laboratóriumba. A mintát eredeti állapotának megőrzése céljából tartósítószerrel konzerválják és 2-8°C hőmérsékleten hűtve tárolják. Ez az eljárás garantálja, hogy az így kezelt minta állapota a mintavételtől számított 48 óráig nem változik.

A centralizált minősítés egyik lényeges eleme a vizsgálatra kerülő minták anonimitásának biztosítása, ezért a laboratórium a mintákat egyedi kódszámmal látja el és azonosítja.

Táptalaj csövek mikrobiológiai vizsgálathoz

A tejminták minősítése a hatályos jogszabályokban előírt minőségi jellemzők vizsgálata alapján történik. A laboratórium többek között ellenőrzi a minták mikrobaszámát, szomatikus sejtszámát és gyógyszermaradvány tartalmát is. A minősítés vizsgálati eredményei 24 órán belül elkészülnek.

Amennyiben nem megfelelő minőségű a vizsgált tejminta, akkor további intézkedésekre kerül sor. Ha a minta mikrobaszáma vagy szomatikus sejtszáma meghaladja az előírt határértéket, akkor a tejtermelőt az állategészségügyi hatóság arra kötelezik, hogy 3 hónapon belül küszöbölje ki a feltárt minőségi problémát, ellenkező esetben felfüggeszti az nyers tej értékesítést. Ha azonban gyógyszermaradványt mutatnak ki, akkor nincs türelmi idő, az azonnali felfüggesztéssel jár, a tejet pedig meg kell semmisíteni!

A nyers tej minősítési rendszere egy összetett folyamat. Szükséges időt és energiát fordítani a folyamatos fejlesztésére, mivel csak így biztosítható, hogy minőségi tej és tejtermékek kerüljenek az asztalokra.


Comments are closed.