Hogy kerül ennyi virágzó rózsa Budatétényre?

Hogy kerül ennyi virágzó rózsa Budatétényre?

Egy tündöklő szál rózsa láttán a legtöbb embert jó érzés tölti el. Kellemes illata és szépsége lenyűgöz mindenkit, arra azonban kevesen gondolnak, hogy milyen komoly munka kellett ahhoz, hogy ezek a szépségek dokumentálva, rendszerezve legyenek az utókor számára is. Nézzük, mi köze van ehhez a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet (GYDKI) tartozó Budatétényi Rózsakertnek!

A rózsakert története egészen 1950-ig nyúlik vissza, ekkor alakult meg ugyanis a mai GYDKI jogelődje, a Kertészeti Kutatóintézet, illetve ebben az időszakban kezdte meg munkásságát az intézetnél Márk Gergely, a rózsakert atyja is. A lelkiismeretes kutató először is összegyűjtötte az akkoriban Magyarországon beszerezhető fajtákat (kb ezer fajtát talált), majd ezeket egy kis gyűjteménybe szervezte a mai György-villa kertjében.

Rózsakerti tájkép

Először 1958-ban rendezett itt Márk Gergely rózsakiállítást, amit komoly munka és erőfeszítés árán tudott kollégáival összehozni. Rá egy évre, már az akkori politikai vezetők figyelmét is felkeltette, akiknél egy „igazi” rózsakert létrehozását sikerült kilobbiznia. Ez lett a Budatétényi Rózsakert, melyhez a terveket Dr. Ormos Imre kerttervező készítette és 1963-ban adták át. Az év nagy részében kutatások folytak itt, Márk Gergely azonban rendszeresen megnyitotta a kert kapuit a nagyközönség előtt is.

A karizmatikus vezető visszavonulása után, az 1980-as években a kert gazdátlan maradt. A következő pozitív hullám 1996-ban érkezett, amikor az intézet a Bécs-Budapest Expora pályázott, melynek keretében megkezdhették a kert rekonstrukcióját. Ez azonban félbemaradt, sőt, a kert egy részét is el kellett adni.

Az igazi fellendülés 2017-ben kezdődött, amikor állami és önkormányzati forrásokból infrastrukturális beruházások kezdődhettek: felújították az utakat, lépcsőket, hogy egy családi pihenőpark jöhessen itt létre.

A rózsakert egy igen komoly gyűjtemény: 2,5 hektáron 10.000 tövön több mint 1100 fajta sorakozik itt fel, ráadásul, minőségét tekintve is igazi kuriózum. Olyan különlegességekkel lehet itt találkozni, mint például a német eredetű Fortschritt, amit sokáig teljesen kiveszettnek hittek. 200 magyar nemesítés is megtalálható a kertben, például, a 2000-ben Rómában aranyérmet kapott Árpád-házi Szent Erzsébet emléke.

Alissar, egy perzsa rózsa hibrid

Semmiképp sem szabad elmenni amellett, hogy a rózsakertben milyen komoly tudományos műhely alakult ki. A rózsakertben folyó kutatás elsődleges célja a magyar fajták kiültetési értékének megállapítása. Ezen belül vizsgálják a fajták fagytűrését, betegség-ellenállóságát, virágzásdinamikáját, illetve a lomb, a virág és a csipkebogyó dekorativitásának mérhetővé tételét.

A kert családias szellemiségét tükrözi, hogy a tudományos munka fontossága mellett nagy hangsúlyt kap az is, hogy az eredmények a piac szereplőinek, a kertépítőknek, a kertészeknek, sőt, még a hobbikertészeknek is hasznosak legyenek.


Comments are closed.