Robotok a mezőgazdaságban? Ez már a jelen!

Robotok a mezőgazdaságban? Ez már a jelen!

A mezőgazdaság XXI. századi átalakulásának része, hogy a robottechnológia egyre nagyobb szerephez jut a munkafolyamatok során. Elképesztő, hogy néhány évtized alatt milyen gyorsasággal robbantak be az agrárium csendes világába a hipermodern eszközök és micsoda változásokat idéztek elő. Mai bejegyzésünkben megnézzük, milyen szerepet töltenek be a robotok a mezőgazdaságban!

A robottechnológia kiteljesedése a precíziós gazdálkodásban érhető tetten. Ennek előzménye a városiasodás és iparosodás, melyek egyre inkább szükségessé tették, hogy minél kisebb területen minél nagyobb hozamot lehessen elérni.

A Transparency Market Research néhány évvel ezelőtti prognózisa szerint a robotikához köthető mezőgazdasági gépek piaca 2020-ra elérheti az 5,7 milliárd dolláros forgalmat. Ez önmagában is megdöbbentő, nem még, ha mellé tesszük, hogy 2016-ban ez az összeg 1 milliárd dollár volt. A kutatás az automatizált gépeket több csoportba sorolja: drónok, önvezető traktorok, fejőrobotok, automata betakarítógépek és egyéb eszközök.

Egy másik csoportosítás szerint a három munkafolyamat, amit a robotika leginkább megcéloz az a vetés/gyomlálás, betakarítás és a környezet felügyelete. Vegyük például a gyomlálás, permetezés robotizálását! Ebben az esetben nemcsak a munkaerőigény csökkenthető, de kevesebb gyomirtóra is lesz majd szüksége, így a gazda rengeteget spórolhat egy ilyen gépen. A Blue River Technology traktorjai – saját bevallásuk szerint- 90%-kal csökkenteni tudták a vegyszerhasználatot a masináik segítségével.

Az automatizálás a betakarítás tekintetében nem új keletű, vannak azonban bizonyos növények, egyes zöldség- és gyümölcsfajták, amik komoly kihívást jelentenek. Ezeknél általában gondot okoz, hogy igen sérülékenyek, így „finoman” kell szedni a terményeket, illetve, méretük és színük is változatos, ami szintén az automatizálást nehezíti. Szerencsére e területen is komoly kísérletek folynak. Az Abundant Robotics már meg tud birkózni ilyen kihívásokkal és a gépi látás segítségével vákuumos karjával szedi le a gyümölcsöt.

A legtöbb lehetőséget a környezet felügyelete rejti magában. Ezen a területen eléggé előrehaladott a modern technológia használata, és a tapasztalatok szerint igen hatásos is. A robotika, gépi látás és gépi tanulás csodákra képes, ha környezetfelügyeletről van szó.

Tény, hogy a robotizáció jelenleg még igen költséges, így a kisebb gazdaságok számára először rémisztőnek tűnhet. A jó hír azonban, hogy mint oly sok esetben, itt is lehet lépésről lépésre haladni. Így, részletekre bontva pedig sokkal beláthatóbb anyagilag is az egész folyamat. Nem beszélve arról, hogy a technológia előrehaladásával az árak csökkenése is várható majd.

A mezőgazdaság többszereplős színtér, ahol a termelők minél nagyobb hozamokat és hasznot szeretnének elérni, a fogyasztók pedig elvárják, hogy tápanyagokban gazdag ételek kerüljenek az asztalaikra. Ami összeköti ezeket a törekvéseket, az a fenntartható környezet, mely mindenkinek az érdeke. A jövő technológiái ennek elérésében nagy szerepet játszanak.


Comments are closed.