Végig a sárga köves úton – Merre halad a magyar mezőgazdaság?

Végig a sárga köves úton – Merre halad a magyar mezőgazdaság?

Hazánkban szinte minden adott ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság virágozhasson. Az ország területének csaknem háromnegyede mezőgazdasági művelés alatt áll, ennek ellenére még van hova fejlődni. Az irány jó, a mezőgazdaság több területe is gyarapodik, a hatékonyság kihívását azonban még meg kell ugrani. Nézzünk három dolgot, ami elengedhetetlen a sikerhez!

Haladni kell a korral

Egyes jóslatok szerint az évszázad közepére 70%-kal több élelmiszerre lesz szüksége a világnak, miközben az előállításhoz használt földterület harmadával csökken. Ennek hátterében a városiasodás terjedése és a népességnövekedés áll. Habár a probléma globális, mégis lokális hatásai is vannak.

A kritikus helyzetet itthon is a saját bőrükön érezhetik a gazdák. A hatékonyság növelése ma már alap, aki pedig nem tud lépést tartani az lemarad. A „lépéstartás” lehetetlen a magyar mezőgazdaság vállalatainak modernizálása nélkül. A modernizálás kulcsa pedig a precíziós gazdálkodás.

A digitális mezőgazdaság legfontosabb mozgatórugója az információ, egészen pontosan azok a valósidejű adatok, amiket különféle szenzorok, drónokrobotok segítségével gyűjtenek be adott területről. Ez az az információ ugyanis, ami alapján a gazda megtudja hozni döntéseit, a lehető legnagyobb hozam reményében. Az újfajta technológiák segítségével komplex gazdálkodási rendszerek építhetők ki, amik a GPS technológiának köszönhetően igen nagy hatékonysággal tudnak működni.

A klímaváltozás utolér

A magyar mezőgazdaság helyzetének vizsgálatakor nem szabad szó nélkül elmenni a környezet változása mellett sem. Ennek legfontosabb eleme a klimatikus jellemzőkben bekövetkezett változás. A globális felmelegedésről ma már annyit hallottunk, hogy sokan csak legyintenek, ha szóba kerül. A helyzetet azonban nem szabad elbagatellizálni!
A klímajellemzőkben igenis jelentős változások történtek, példának okáért, a hőmérséklet évről évre kúszik felfelé, az évszázad végére elérheti a nyári 4 C°-os emelkedést. Hasonlóan, átrendeződik a csapadék eloszlása is, a jóslatok szerint 2100-ra 20%-kal csökkenhet a nyári csapadék mennyisége, az őszi és téli pedig ugyanennyivel növekedhet.

Ezek igen jelentős változások az agrártermelés szempontjából, melyekre mielőbb választ kell találni. A mezőgazdaság éppen ezért egyre inkább a tudomány irányába is eltolódik, hiszen ezekre a változásokra csak kutatások segítségével lehet reagálni.

Több szakember kell

Sokat hallhatunk arról, hogy mekkora problémát okoz a munkaerőhiány. Valóban, ez a tendencia az agrárium minden szintjén megmutatkozik. Sajnos a magyar mezőgazdaság egyelőre nem túl vonzó, tekintve, hogy rengeteg sztereotípia övezi. Pedig az agrár szakmák jó része ma már inkább mérnöki munka és köze nincs ahhoz, amit 50 évvel ezelőtt jelentett.

Egyre több szemléletformáló kampány és kezdeményezés próbálja bemutatni a XXI. századi mezőgazdaság valós arcát. Ezek célja, hogy a pályaválasztás előtt állók kedvét meghozza ehhez a különleges életformához, ami valójában egy életre szóló hivatás.

A magyar mezőgazdaság hatalmas változások előtt áll. Alapjaiban kell a régi, berögzött működési, művelési és finanszírozási folyamatokat újratervezni, hiszen a piacon csak az tud talpon maradni, aki képes a megújulásra. Szerencsére az irány jó, csak végig kell sétálni a sárga köves úton.


Comments are closed.