Évszázados platánok árnyékában – A Sárvári Arborétum

Évszázados platánok árnyékában – A Sárvári Arborétum

Sárvár városának egyik közkedvelt helye az arborétum, mely a település szíveként, a város belsejében, remek helyszíne a kikapcsolódásnak, hosszú sétáknak. Mai blogposztunkban a Sárvári Arborétum lesz terítéken. Nézzük, miért érdemes felkeresni ezt a különleges helyet!

A 9,4 hektáros arborétum a város legnagyobb összefüggő zöldfelülete, melyben a növényi taxonok száma meghaladja a háromszázat. A mai arborétum elődjét 1546-ban alapították gyümölcsös- és zöldségeskertként, ami egészen III. Nádasdy Ferenc kivégzéséig virágzott is. Az 1800-as évek elején került ismét szakértő kezekbe a kert, amikor Habsburg Ferdinánd vette birtokba: egyik felébe gyümölcsöst telepített, a másikba pedig angolparkot alakított ki. Ekkor ültették azokat a platánokat is, melyek átmérője ma akár a 3 métert is meghaladhatja.

Havasszépe gyűjtemény

1868-ban Lajos bajor királyi herceg vette át a kertet, aki a bajor erdőgazdálkodás tapasztalatait itthon is meghonosította. Dr. Grazman bajor erdőigazgató japán növénykülönlegességeket telepített be, ezzel megalapozta a ma is híres Liliomfa-gyűjteményt. 1952-ben vált védett területté, 1953-tól pedig az Erdészeti Tudományos Intézet hatáskörébe került. Dr. Kopeczky Ferencnek köszönhetően a hatvanas évek végére megkétszereződött a taxonszám, ma már nagyjából 300 fa-és cserjefaj, fajta található itt.

Növényanyag és tájkép tekintetében ártéri keményfás ligeterdőre és az angolpark nyomán kialakult arborétumrészre osztható a terület. Utóbbiban évszázados platánokat, feketefenyőket, tiszafákat, császárfákat, kanadai vasfákat is találhatunk. A későbbi telepítések közül a 120-130 éves liliomfák a legkülönlegesebbek, de találhatunk itt japán babérhangát, óriás mamutfenyőt, atlasz cédrusokat is.

Központi elhelyezkedése miatt az arborétum évente 10-15 ezer látogatót fogad. Előszeretettel járnak ide az iskolások, osztályok, rendszeresen vannak rendhagyó biológiaórák, erdei iskolai programok, illetve a termálfürdőnek köszönhetően sok turista is megfordul errefelé. Az érdeklődők megtekinthetik Koltay György erdőmérnök szobrát, Németh Mihály szobrászművész alkotásait és a Babaházat is, amit a bajor herceg építtetett gyerekeinek.

Az ide látogatók egy különleges utazás részesei lehetnek a természet világába a szakmai vezetők irányításával, így jobban megismerkedhetnek a kertészettel, az erdőgazdálkodással és a természetvédelemmel is.


Comments are closed.