Digitalizáció az állattartásban

Digitalizáció az állattartásban

A XXI. század legnagyobb értéke az információ. Nincs ez másként az állattenyésztésben sem, ahol a modern eszközök adatok tömkelegével árasztják el a gazdákat. Mai bejegyzésünkben körbejárjuk, hogy működik a „digitális állattartás”!

Miért mérjük az adatokat?

Ha rendszerbe szeretnénk helyezni az állattartás digitalizációját, akkor a precíziós gazdálkodáson belül helyezkedik el. Mindkét esetben a lényeg az adat alapú döntés, előbbi azonban egy tágabb fogalom.

Az állattartás körülményeinek monitorozása nagyban befolyásolja a hatékony működést. Ezzel pozitív irányba változtatható a produktivitás, sőt, kritikus esetekben például megelőzhető a betegségek elterjedése, az állatok elhullása is. Nagyon sokféle adatot lehet gyűjteni a tartási körülményekről (hőmérséklet, páratartalom stb) és a jószágokról is, melyek megkönnyíthetik a döntési helyzeteket, segíthetnek a finomhangolásokban.

Adatalapú döntések

Az állattartásban is működik az elv, hogy a gazdák a döntéseiket adatok alapján hozzák meg. Hogy is kell ezt elképzelni? Ötven évvel ezelőtt a gazda maximum úgy tudott következtetéseket levonni, ha rendszeresen feljegyezte, hogy például mennyi takarmányt esznek meg a tehenek és milyen hőmérséklet ideális a tejtermeléshez. Ma már nem kell papír és ceruza, elég csupán egy okos rendszer, ami hosszú távon elemzi a tehenek étkezési szokásait, a hőmérsékletet, ami mellé könnyedén párhuzamba állíthatók a tejtermelés mennyiségi és minőségi mutatói. Ez csak egy egyszerű példa, de már ebből is látszik, hogy végtelen lehetőségeket rejt az adatvezérelt állattartás.

Honnan jön az adat?

Az állattartásra és növénytermesztésre specializálódott rendszerek egyik legfontosabb eleme a szenzor. Ez egy mérőeszköz, amit azokon a pontokon helyezünk el, ahol az adatfelvételt szeretnénk elvégezni. Általában valamilyen fizikai mennyiséget alakítanak át adattá és továbbítják a központi rendszer felé. A tehenes példánál maradva, ilyen adat lehet például a takarmány, vagy éppen a lefejt tej mennyisége, de akár a hőmérséklet, páratartalom is.

Mi kell az állattartás digitalizációjához?

Az első és legfontosabb, hogy a gazdák megfelelő információval rendelkezzenek az új lehetőségekről. Szerencsére ma már egyre több konferencia fókuszál erre a témára, így, ha valaki érdeklődik, bele tud kóstolni ebbe a világba. Ha pedig az elhatározás is megszületett, akkor komplett cégek specializálódtak az ilyen rendszerek kiépítésére.

A másik lépés, hogy az állattartók befektetésként tudjanak gondolni az ezzel járó beruházásokra. Tény, hogy ezek a technológiák nem olcsók, viszont hosszú távon behozzák az árukat, ráadásul, lehet kis lépésekben is haladni, nem kell egyszerre mindent megreformálni.

Ezek után már csak az adatokból kell olvasni! Ez talán elsőre nehéznek tűnhet, mégis megéri a fáradtság, idővel pedig a tapasztalat is segít majd!

Az állattartás digitalizációja igen összetett folyamat, ami sok újdonság megtanulásával jár, így nyitottságot követel meg a gazdáktól, állattartóktól. Mégis, megéri a befektetett idő és energia, hiszen növelhető a hatékonyság és ezáltal a bevételek is.


Comments are closed.