Aggasztó az agrárszakemberek utánpótlása – De van remény!

Aggasztó az agrárszakemberek utánpótlása – De van remény!

Hírek, cikkek tucatjaiban olvashatunk arról, hogy a népesség növekedése, a klímaváltozás és a városiasodás mekkora kihívás elé állítja a mezőgazdaságot. Egyre kisebb területen kell egyre nagyobb hatékonysággal termeszteni, amire a precíziós gazdálkodás remek megoldás, önmagában azonban nem elegendő. Legalább ennyire fontos a szakember-utánpótlás biztosítása is, ami pedig az oktatásig vezethető vissza. Nézzük, mit lehet bevetni, hogy e téren is zökkenőmentes legyen a fejlődés.

Mi a probléma gyökere?

Az OECD 2017-es adatai szerint a diplomások 3%-a szerez felsőfokú végzettséget az agrárium területén, ami ugyan az EU-s átlagnál valamivel magasabb, mégsem megnyugtató adat. A mezőgazdasági szakmák megítélése Magyarországon nem a legjobb. A régi berögződéseknek köszönhetően nem reális sztereotípia él az emberek fejében, miszerint, aki mezőgazdasággal foglalkozik, az kétkezi, piszkos munkát végez, erőforrás felhasználás tekintetében pedig inkább a végtagjait terheli, mint a „szoftvert”. Még akkor is, ha az agrármunkák jó része ma már modern körülmények között zajlik, egyre több helyen önvezető traktorok és okos berendezések bűvkörében, a jövő pedig abszolút ebbe az irányba mutat.

Ezek a téves prekoncepciók az információhiányból adódnak. Nézzük, mit lehet tenni, hogy az emberek fejében megjelenő kép közelebb álljon a valósághoz, és egyre több fiatal válasszon agrár hivatást!

Nem lehet elég korán kezdeni

A szemléletformálást már egészen kis korban el lehet kezdeni. A gyerekek általában sokkal nyitottabbak a világra, így ha a szülők is széles látókörrel mesélnek a mezőgazdaság fontosságáról, a gazdák életéről, akkor felkelthetik a kis palánták érdeklődését. Számos eszköz létezik ennek segítésére, például néhány hónapja a NAIK is kiadott egy gyerekeknek szóló mesekönyvet, mely pontosan ilyen céllal született, címe pedig A búza útja – Kis barátok nagy küldetésben.

A tudásáramlás biztosítása

A következő szint, ahol a felnövekvő generációt meg lehet fogni, az a pályaválasztás. Fontos, hogy szemléletformáló kampányok útján a fiatalok rájöjjenek arra, hogy az agrárvilág mennyi érdekességet rejt. A cél, hogy megismerjék, mivel foglalkozik például az agrármérnök, mit csinál egy kertészmérnök vagy éppen egy agrár területen tevékenykedő kutató.

Lényeges az is, hogy megfelelő szinergiák alakuljanak ki az egyetemek, a kutatóközpontok és a piac között, így biztosítható a megfelelő szintű és minőségű tudásáramlás.

Tér a kreativitásnak

A mezőgazdaság nagyon hosszú múltra visszatekintő ágazat. Ebből adódóan kiemelten fontos, hogy képes legyen megújulni, igazodni az új körülményekhez. És hát, ki más hozhatna újító ötleteket, mint a fiatal generáció, akik innovatív vállalkozásaikkal álmodják újra az agrárvilágot. Ezek támogatása, mentorálása és a sikerek kommunikálása igencsak motiváló lehet a leendő és a jelenlegi mezőgazdasági szereplők számára.

Az agrárium világa igen összetett, konzervatív jellege miatt pedig hosszú idő alatt és sok munkával tud megújulni. Új, lendületes fiatalok bevonásával azonban képes lesz felvenni a versenyt a jövőben és szép sikerek elé nézhet.


Comments are closed.