Ezek a gazdasági társaságok erősítik a NAIK hálózatát!

Ezek a gazdasági társaságok erősítik a NAIK hálózatát!

A magyar agrárium versenyképességének növekedését segíti elő a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ. A 12 kutatóintézet mellett 4 gazdasági társaság is működik. Nézzük, mit kell tudni ezekről a gazdasági társaságokról!

A Gabonakutató (GK)

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft. az egyik legnagyobb olyan intézmény, melynek fókuszában az agrár kutatások állnak. Az 1928-ban alapított vállalat Magyarországon 128, külföldön pedig 60 minősített növényfajtával áll a termesztők rendelkezésére. Az állami tulajdonú (de nem állami finanszírozású) Kft. 2,5-3 milliárd forintos árbevételt produkál, ami a jogdíjakból, licencdíjakból, tudományos pályázatokból, illetve a vetőmag feldolgozásából és értékesítéséből származik.

A gazdasági társaság klasszikus nemesítési feladatokat lát el. Céljuk kiváló minőségű és termőképességű fajták előállítása, melyek ellenálló képessége példaértékű. Már összesen 48 fajta került oltalom és szabadalom alá, 15 pedig elfogadás alatt áll. Az agrár kutatások célba veszik a környezetvédelem, a fenntartható termesztés, a diétás és diabetikus gyógyélelmiszerek és receptúrák fejlesztésének kérdésköreit is.

A Gabonakutató eredményességét igazolja, hogy számos díjat besöpörtek már (például: Magyar Innovációs Nagydíj, FVM Agrár Innovációs Díj), több mint 1400 publikáció született a kutatók tollából, szakmai konferenciákat szerveznek, szaklapot adnak ki, ráadásul, tanácsadás szolgáltatásukat bármelyik gazda igénybe veheti.

Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN)

Gyakorlatorientált kutatási programokat dolgoz ki és hajt végre az MKSZN, melyek célja, hogy kiaknázzák a fajtákban rejlő genetikai potenciált, így növelve a gazdasági eredményeket.

A kutatások a társaság 4 telephelyén folynak: Érden, Cegléden, Sarródon és Újfehértón. E kutatási helyeken 19 faj és 290 fajta szaporítóanyagának előállítását végzik a kutatók. A munka során kiemelt figyelmet szentelnek a fásszárúak és bogyós gyümölcsűek technológiai kutatásának és annak, hogy a faiskolákat vírusmentes szaporítóanyaggal lássák el.

Magas színvonalú telepítési szaktanácsadást is működtet az MKSZN, melynek keretében elvégzik az ültetvény tervezését, a kataszteri besorolást, minősítik a termőhelyet, laborvizsgálatokat készítenek és telepítési, termesztési szaktanácsadást nyújtanak.

Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. (MTKI)

A gazdasági társaság zászlóshajója a tejipari kutatás-fejlesztés és innováció. Céljuk, hogy olyan termékeket hozzanak létre, melyek magas minőséget képviselnek és egészségesek is. Biológiai kutatásokkal alapozzák meg a termékek és szolgáltatások kifejlesztését, illetve így kínálnak megoldásokat a gyakorlati problémákra. Foglalkoznak a gyártástechnológiák korszerűsítésével, a hatékonyság növelésével, de palettájukon szerepel a termékfejlesztés is.

Az MTKI laboratóriumaiban minőségbiztosítás folyik. A Nyerstejminősítő Laboratóriumban végzik a termelői nyers tej árkonzekvens minősítését, a Fizikai-Kémiai Laboratóriumban olyan tulajdonságokat vizsgálnak, mint például a cukortartalom, halmazsűrűség, pH, fehérjetartalom stb., a Higiéniai-Mikrobiológiai Laboratóriumban pedig többek között az alábbiakat figyelik meg: tejsavbaktériumok, élesztő-penész, fajazonosság, vízaktivitás.

Végül, de nem utolsósorban, természetes élelmiszer-ipari adalékanyagokat és összetevőket gyártó cégeket is képviselnek, amivel céljuk, hogy az egészséges táplálkozás mind inkább közkincs legyen, ne pedig kiváltság.

Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. (ZKI)

A ZKI munkatársai a kutatások során a zöldségtermesztés teljes ciklusait lefedik. Mottójuk: „A vetőmagba zárt innováció” hűen tükrözi a gazdasági társaság hitvallását, miszerint a hatékony termesztés felé vezető út az innováció köveivel van kirakva.

A nemesítés során az társaságban a piac-vezérelt zöldségnemesítés munkamódszerét követik, minek köszönhetően a vásárlók igényeire tudnak gyorsan és hatékonyan reagálni. Stratégiai fontosságú szerepet tölt be a cég életében a vetőmagtermelés, de közel ilyen fontos szegmens a tisztítás és csáváz is, melyet több tisztítógépsorral végeznek el.

A ZKI foglalkozik a vetőmagok csomagolásával is. A magas minőség biztosítása érdekében ezt automatizált tasakológépek segítéségével végzik. Feladatuk azonban itt nem ér véget, hiszen a fogyasztókhoz való eljuttatásban is szerepet vállalnak.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ égisze alá tartozó gazdasági társaságok igen fontos szerepet töltenek be. Kutatásaikkal és közös munkájukkal nemcsak az elméleti tartalmat erősítik, hanem hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az eredmények a fogyasztókhoz is eljussanak.


Comments are closed.