KUTATÓI PORTRÉ – DR. RÓZSA LÁSZLÓ – NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet intézetigazgatója

KUTATÓI PORTRÉ – DR. RÓZSA LÁSZLÓ – NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet intézetigazgatója

A NAIK tudományos műhelye több mint 1200 embert ölel fel. Kiváló koponyákkal dolgozunk itt együtt, akik életüket és egész munkásságukat a tudománynak szentelik. Sorozatunkban hétről hétre megismerkedhettek egy neves kutatóval, ma Dr. Rózsa Lászlóval, aki a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet intézetigazgatója.

Szakterület: Gazdasági állatok ásványi és vitamin ellátásának javítása, különös tekintettel a humátoknak, mint természetes ásványoknak az állati takarmányozásban betöltött szerepére.

Mottó: „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”

Hogy mondaná el egy laikusnak, hogy mivelfoglalkozik?

Az intenzív művelésű talajokban és ezzel párhuzamosan a takarmánynövényekben mikroelem szint csökkenés figyelhető meg. Az Európai Unió folyamatosan szigorítja és csökkenti a maximálisan bevihető mikroelemek mennyiségét. Az enzimek, és vitaminok optimális működésének biztosításához egyrészt többféle mikroelem bevitele lenne kívánatos, másrészt hatékonyabban felszívódó mikroelem készítmények alkalmazása.

A folyamatosan csökkenő mikroelem szintek és a gazdasági kényszer miatt alkalmazott hagyományos premixek előre vetítik a civilizációs betegségek (immunrendszeri problémák, stressz, allergia, vírusos megbetegedések) egyre gyakoribb megjelenését az állattartásban is. A fokozatosan gyengülő immunrendszer újabb és újabb egészségügyi problémák megjelenését és a gyógyszerköltségek növekedését vonja maga után.

Mit gondol, milyen érdekes fejlesztések/kutatási eredmények várhatóak a saját szakterületén néhány évenbelül?

Az irodalmi adatok és a humán gyógyászati tapasztalatok szerint a természetes huminsavak és azok származékai a jövőben meghatározó szerepet töltenek be az alternatív gyógyászati készítmények között. Immunrendszer erősítő és antivirális hatásuk mellett a szervezetet méregtelenítő és az ásványi anyagok felvételét elősegítő komplex élettani hatásuk, valamint mellékhatásoktól mentes természetes eredetük helyezik ezt a vegyületcsoportot a figyelem középpontjába.

Az emésztőszervek betegségeinek és funkciós zavarainak kezelése egyre bonyolultabbá válik, mivel a kemoterápiás és antibiotikumos kezelésekkel egyre több hatóanyag kerül az állatok szervezetébe. Ezáltal számolni kell a rezisztencia és az allergia kialakulásával, toxikológiai mellékhatásokkal és immunrendszeri problémákkal, ezért előtérbe kerül az alternatív gyógymódok alkalmazása. Az alternatív hatóanyagokkal szemben támasztott alapvető követelmény, hogy ne legyenek káros mellékhatásaik, ne legyenek toxikusak, ne váltsanak ki káros immun- és allergiás reakciókat, ugyanakkor az adott betegségcsoporttal szemben hatásosak legyenek.

A humán gyógyászatban találkozhatunk humin, illetve fulvosav-alapú készítményekkel. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a fulvosavas szemcsepp hatékony a szaruhártyafekély, valamint a gyomorfekély kezelésében.

Miért és hogyan vált kutatóvá? Mik nehezítették, segítették a karrierjét?

A Pannon Agrártudományi Egyetemen 4 éven keresztül folytattam tudományos diákköri tevékenységet az Állatélettan és Állategészségtani tanszéken. Az állati eredetű zsiradékok etetésének hatását vizsgáltam a kérődzők takarmányozásában, és ebből írtam diplomadolgozatomat is. Már ekkor kialakult bennem a tudományos pálya iránti vonzalom. A törekvéseimet folytatva Herceghalomba az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutató Intézetbe kerültem a Takarmányértékelési és Minősítési osztályra, olyan híres kutatók társaságában, akikre mindig felnéztem és tisztelettel emlékezem vissza. Segítették és egyengették utamat, hogy a szakmát igazán elsajátítsam. Úgy érzem, hogy a pályafutásom során hátráltató tényezők nem voltak, szerencsés vagyok, mivel munkám egyben a hobbim is. Mivel a fő tevékenységem a takarmányipari cégekhez fűződik, lényegesnek találtam a gyakorlat és az intézeti kutatások egymáshoz közelítését, ezért mindent meg is tettem és úgy érzem ebben úttörő sikereket értem el.


Comments are closed.