Megelevenedik a történelem – Mezőgazdasági múzeumok a világban

Megelevenedik a történelem – Mezőgazdasági múzeumok a világban

A mezőgazdaság története a mai ember számára egy kalandos mesének tűnhet. Nehéz elképzelni a drónok és önvezető járművek világában, hogy száz, kétszáz évvel, évezreddel korábban milyen eszközöket is használtak a gazdálkodók. Szerencsére éppen erre vannak a mezőgazdasági múzeumok, melyek szerte a világban emlékeztetnek arra, hogy milyen hosszú múltra visszatekintő ágazattal van dolgunk! Mai bejegyzésünkben bemutatunk négy múzeumot, amiket mindenképp keress fel, ha arra jársz!

Museum of English Rural Life

Az angol vidéki életet és a mezőgazdaság változását mutatja be a Museum of English Rural Life, amit MERL-ként is emlegetnek. Az University of Reading által vezetett komplexum magába foglalja magát a múzeumot, egy könyvtárat és egy archívumot is. Több száz ritka könyv, kézirat található meg a gyűjteményben, a múzeum pedig több mint 25 ezer tárgyat vonultat fel.

The Farmers Museum

Amerika mezőgazdaság történetét mutatja be az ország egyik legrégebbi ilyen témájú múzeuma, a The Farmers Museum. Célja, hogy a látogatók az örökség megtekintésén keresztül közelebb kerüljenek a vidéki élethez és megismerjék a mezőgazdaság fejlődését. Az interaktív kiállítás New Yorkban található és több mint 23 ezer tárgyat ölel fel. Ezek egyike például egy tejzsír mérésére használt eszköz 1890-ből.

The Palau-sator Rural Museum

Egy igazán különleges hely Palau-sator városában a Rural Museum, ami a Mas Pou étterem része, így a kimerítő kulturális élmény után helyi ízeket is lehet kóstolni. A kiállítás 500 négyzetméteren helyezkedik el és a spanyol vidéki élet és a gazdálkodás jellegzetességeit, eszközeit mutatja be.

German Museum of Agriculture

A német mezőgazdaság fejlődését követhetjük végig a kezdetektől egészen a modern technológiákig a stuttgarti Deutsches Landwirtschaftsmuseumban. Az elmúlt 200 év régi masinái, traktorai, könyvei, fényképei, korszakalkotó innovációi sorakoznak fel az 5700 négyzetméteres kiállításon, mely kicsik és nagyok számára egyaránt érdekes látnivaló.

Bármerre jársz a világban, érdemes egy kis időt szánnod a helyi mezőgazdasági múzeum megtekintésére, ezáltal ugyanis sokkal jobban megismerheted egy ország kultúráját, történelmét, a helyiek múltját. Legközelebb a Magyarország egyik leghíresebb múzeumáról, a Városliget ékérők, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumról olvashattok majd!


Comments are closed.