Íme, öt gyönyörű európai nemzeti park!

Íme, öt gyönyörű európai nemzeti park!

A nemzeti parkok fontos szerepet töltenek be egy társadalomban, hiszen általuk megőrizhető a természeti örökségünk, ráadásul, ezeken a helyeken saját közegükben figyelhetők meg a növények, állatok, táji jellegzetességek. Az európai nemzeti parkok napja alkalmából bemutatunk öt gyönyörű nemzeti parkot!

Vatnajökull Nemzeti Park Izlandon

Az északi vidék szerelemeseinek melegen ajánljuk a Vatnajökull Nemzeti Parkot, ahol szemet gyönyörködtető gleccserek, szurdokok, gleccser tavak várják a látogatókat, sőt, itt található Izland legmagasabb pontja is. A hét területből álló parkot különböző nehézségű túraútvonalakon fedezheted fel.

Forrás: guidetoiceland.is

Plitvicei Nemzeti Park Horvátországban

Közelsége miatt a magyar turisták kedvelt célpontja a Plitvicei Nemzeti Park Horvátországban, mely az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Csodaszép tórendszeréről vált híressé ez a terület, melyet vízesések és sziklaszirtek tarkítanak. A nemzeti park annyira népszerű, hogy – egyelőre teszt jelleggel – két nappal előre regisztrálni kell a látogatóknak, csak így tudják majd megvásárolni a belépőjegyet.

Triglav Nemzeti Park Szlovéniában

Szlovénia egyetlen nemzeti parkja ez, mely nevét a Triglav hegycsúcsról kapta, ami csaknem 3000 méterével az ország legmagasabb pontja. Remek úti cél azoknak, akik szeretik a hegyes vidékeket, a völgyeket, esetleg szeretnének kajakozni, vagy raftingozni.

Ordesa Nemzeti Park Spanyolországban

Franciaország és Spanyolország között húzódó Pireneusok szépségét tárja elénk az Ordesa Nemzeti Park. A 15 ezer hektáros terület különlegességét a sziklaszirtek, völgyek, erdők és magaslati legelők váltakozása adja, sőt, itt található a Pireneusok harmadik legmagasabb csúcsa, a Monte Perdido is, ami 3355 méter magas. A nemzeti park híres élővilágáról: találkozhatunk itt mormotákkal, hegyi kecskékkel, héjákkal és baglyokkal is.

Aggteleki Nemzeti Park Magyarországon

Hazánk egyik gyöngyszeme az 1985-ben létrehozott, 20 hektáron elterülő Aggteleki Nemzeti Park, ami karsztjelenségei és cseppkőbarlangjai miatt számít egyedülállónak. Gazdag növény-és állatvilág jellemzi, az itt élő különleges fajok egyike a foltos szalamandra, ami a címerükben is megjelenik.

Forrás: anp.hu

 


Comments are closed.