Tudtad, hogy Magyarországon van Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteménye?

Tudtad, hogy Magyarországon van Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteménye?

Magyarország egyik leghíresebb múzeuma a Városligetben magasodó Vajdahunyad várában tekinthető meg. Ez a Magyar Mezőgazdasági Múzeum, ami egyben Európa legnagyobb mezőgazdasági gyűjteménye is. Nézzük, miért érdemes ellátogatni ide!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak otthont adó Vajdahunyad várát Alpár Ignác tervezte az 1896-os millenniumi ünnepség alkalmából. Mivel a mezőgazdaság akkoriban az ország legnagyobb húzóágazata volt, így még 1896-ban Darányi Ignác, az akkori földművelésügyi miniszter, aláírta a mezőgazdasági témájú múzeum alapító okiratát, ezzel is jelezve az ügy fontosságát. Végül a Magyar Királyi Mezőgazdaság Múzeum 1907-ben költözött be az addigra tartós anyagból újjáépített Vajdahunyad várába.

Az épület önmagában is igazi látványosság, egy valódi építészeti különlegesség. A főbejáratot a Hidaskapun keresztül lehet megközelíteni, amit két oldalról román kori és gótikus várfalak fognak közre. A középkort idézi a kolostor kerengő, a főbejáraton pedig barokk jegyeket fedezhetünk fel. A dómhomlokzat figyelemfelkeltő elemei a rózsaablakok, amik Róth Miksa művész műhelyében készültek.

A múzeumban több állandó kiállítás is működik, így például megtekinthető a magyar mezőgazdaság története a XX. század közepéig, érdekes bemutató készült a lovakról és Kincsemről, külön kiállítást szenteltek az állatok domesztikációjának, az erdészetnek, a magyar szőlőnek és a borászatnak, a halászatnak és a vadászatnak is. Az érdekesebbnél érdekesebb kiállítások mellett az épületben üzemel a szintén 1896-ban alapított szakkönyvtár is, mely ma már több mint 100 ezer könyvtári egységet tartalmaz.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum igazi történelmi örökség a Városligetben, ami a mezőgazdaság fejlődését tárja elénk már több mint 120 éve és reméljük még nagyon sokáig!


Comments are closed.