Magyar agrárcégek, akiktől van mit tanulni! – I. rész

Magyar agrárcégek, akiktől van mit tanulni! – I. rész

A XXI. század bizonyos tekintetben fellegvár a vállalkozások számára, hiszen ma már, aki igazán szeretné, emberek tömegeit érheti el portékájával. A határtalan lehetőségek tárháza azonban elképesztő versenyt eredményez, így nem könnyű talpon maradni. Így van ez a mezőgazdasági vállalkozások esetén is! Sorozatunkban megnézünk néhány magyar vállalkozást, akik az élvonalba küzdötték magukat. Elsőként a KITE Zrt. és az Axiál lesz terítéken!

KITE

A KITE Zrt. tevékenysége igen széles spektrumot fed le. A teljes mértékben magyar tulajdonban lévő vállalat központja Nádudvaron található, alközpontjaival pedig az egész országot behálózza. Alapvetően kereskedelemmel foglalkoznak, illetve különféle szolgáltatásokat nyújtanak. A kereskedelmi tevékenység egyik felét az agronómiai termékek teszik ki (úgymint vetőmagok, műtrágya, növényvédő szerek, termények, kertészeti áruk), a másik felét pedig a műszaki kereskedelem (gépek, alkatrészek, öntözéshez és környezetápoláshoz köthető termékek).

Szolgáltatások tekintetében is igen széles a paletta! Fontos szerepet töltenek be a finanszírozás, hitelezés területén, de nyújtanak komplex szaktanácsadást is, sőt bérgépekkel és szervizeléssel is foglalkoznak.

A cég sikerességét a számok igazolják: a cégjegyzék adatai szerint csaknem 1400 főt foglalkoztatnak, jegyzett tőkéje pedig 1 482 900 000 forint.

Axiál

A mezőgazdasági gépek szakértője az Axiál, amit 1991-ben alapítottak. A kicsiben induló vállalkozás 1992-ben öltött családi jelleget, rá 4 évre pedig már annyira kinőtte magát, hogy 50 milliós törzstőkével Kft-vé alakult át.

Az évek során a cég tevékenysége folyamatosan bővült. Míg eleinte mezőgazdasági gépek forgalmazásával foglalkoztak csupán, később már szervizeléssel, használt gépek forgalmazásával, gépbérlettel és bérmunka szolgáltatással, pénzügyi tanácsadással is bővült a portfólió, sőt, a vállalat ma már külföldi érdekeltségekkel is rendelkezik Szlovákiában és Romániában.

Az Axiál fontosnak tartja, hogy a jövő generációi is meglássák a potenciált a mezőgazdaságban, ezért létrehozta az „Axiál a Jövő Szakembereiért” programot, ahol elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek a fiatalok.

Sorozatunk következő részében a Bonafarmot, a Master Goodot és az Agrofeedet mutatjuk majd be!


Comments are closed.