Régi ismerős kopogtat a konyhaablakon – Újra divat csicsókából főzni!

Régi ismerős kopogtat a konyhaablakon – Újra divat csicsókából főzni!

A csicsóka ismertsége ugyan meglehetősen alacsony itthon, nagyanyáink idején igen kedvelt alapanyag volt. Ők még nem foglalkoztak antioxidánsokkal, béta-karotinokkal és inulinnal, annál inkább azok a felső kategóriájú külföldi éttermek, akik az egészséges, vegán és diétás gasztrotrendeknek eleget téve vették fel az étlapra a csicsókát. Nézzük, miért szeretjük annyira!

A növényről

A 17. század elején Észak-Amerikából Európába került csicsóka első pillantásra a krumplira hasonlít, valójában azonban a napraforgó rokona. Sárga virága miatt bizonyos időszakokban összetéveszthető a napraforgóval, virágai azonban kisebbek, szára pedig vékonyabb és magasabb. Amikor csicsókát készítünk a konyhában a gumóját használjuk fel, amit sárgás-fehéres, az újkrumplira hasonlító héj borít be, húsa pedig fehér. Mint egy igazi gumót, számtalan göcsört és kanyar díszíti, ami nehezíti a megpucolását.

A múltban

A népi ételek fontos alapanyaga volt a csicsóka, a „szegények krumplijaként” is emlegették. Ennek oka, hogy még a gyengébb minőségű talajon is megterem, ráadásul nem kifejezettem kényes növény, így még a legjobban rászorulók is meg tudták termeszteni maguknak.

Miért egyél sok csicsókát?

Az egészséges ételek táborát erősítő növény telis-tele van hasznos vitaminokkal és tápanyagokkal. Tartalmaz magnéziumot, foszfort, káliumot, kalciumot, cinket, C- és B-vitamint is. Remek antioxidáns, és ami a legfontosabb, inulint van benne keményítő helyett. Az inulin folyékony rostként táplálja a bél hasznos baktériumait, segíti az emésztést és karban tartja a bélflórát. Ezen kívül a csicsóka erősíti az immunrendszert is, diétázóknak és cukorbetegeknek pedig  sok esetben kifejezetten ajánlják a fogyasztását.

Termesztése

Nem túl igényes a talajára a csicsóka, viszont a nyirkos terepen érzi magát igazán jól. Úgy kell ültetni, mint a krumplit, holdanként nagyjából 5-6 mázsa gumót kell elvetni, tavasszal pedig néhányszor megkapálni. A fagyra nem érzékeny így szinte kiirthatatlan!

Hozama hektáronként 20-40 tonna is lehet, kilónként pedig pár száz forintos áron lehet eladni.

Mit főzhetsz belőle?

Rengeteg finomság készülhet a csicsókából, így például lehet sütve, püréként, krémlevesként, de akár savanyúságként is tálalni. Íme néhány ínycsiklandó recept: https://bit.ly/2Ya5IT3


Comments are closed.