Csodás hazai barlangok nyomában

Csodás hazai barlangok nyomában

A barlangok kutatók és laikusok számára is érdekes természeti képződmények, melyek a Föld szilárd kérgében természetes úton jönnek létre. Megnéztük, mit kell tudni róluk és melyek Magyarország legszebbjei!

A szpeleológia, vagyis a barlangtan képződésük szerint különbözteti meg a barlangokat, így vannak azok, melyek a befogadó kőzettel egy időben alakultak ki és azok, amik utólag. Méretük tekintetében igen változatosak: a Föld leghosszabb barlangja, a Mamut-barlangrendszer például 650 km hosszú, az egyik legmélyebb pedig a grúziai Krubera-barlang, melynek legmélyebb pontja 2190 méteren van.

Magyarországon több mint 4000 barlang található. Ezek közül a legismertebb és leghosszabb a Baradla-Domica barlangrendszer a maga 25 kilométerével. A látványos cseppkövekről híressé vált képződmény több szakaszra osztható, ezek egyike például a Retek-ág, ami a magyarországi szakasz leghosszabbika.

Forrás: anp.hu

A legmélyebb hazai barlang egészen 2014-ig az István-lápai-barlang volt, mely a Bükki Nemzeti Park területén található és fokozottan védett terület. A 254 méter mély barlang feltárását 1958 nyarán kezdték meg a Herman Ottó Barlangkutató Csoport vezetésével, jelenleg pedig a Papp Ferenc Barlangkutató Egyesület kutatja. Ma az ország legmélyebb barlangja szintén a Bükkben található, ez a Bányász-barlang, ami 275 méter mély. Járatai középső triászkori mészkőbe ágyazódnak be, formakincse változatos: találhatunk itt hasadékos és omlásos formákat is.

Forrás: turistamagazin.hu

A főváros egyik legszebb barlangja a hévizes eredetű Szemlő-hegyi-barlang, melynek 300 méteres túravonalát beton járdán és lépcsőkön tehetjük meg, így családosok számára ideális választás. 2200 méter hosszú, levegője pedig tiszta és pormentes.

Forrás: dunaipoly.hu

A barlangtavak igazi különlegességek! Ilyen a Tapolcai-tavasbarlang, ami Tapolca város alatt terül szét. A barlang látogatható részének egyik felét csónakkal járhatjuk be, ami nem mindennapi élmény.

Forrás: bnf.hu

A több ezer hazai barlang egy része remek kirándulási célpont lehet az egész család számára, különösen természetkedvelőknek. Fontos, hogy védjük ezeket a természeti képződményeket, ennek szellemében hozták létre a héten ünnepelt Barlangok Világnapját is!


Comments are closed.